Doen waar je goed in bent

Voor de oogst alles binnen in nieuwe uienbewaarloods.

Hoza Uienzaad is al sinds 1870 gevestigd op de Zuid Hollandse eilanden. Met zijn uienhandelsbedrijf  in Sommelsdijk op Goeree en Overflakkee was voorouder  Arie Hoogzand in die tijd een echte pionier op dit gebied. Gedurende de jaren is het bedrijf zich meer en meer gaan specialiseren in het veredelen en het vermeerderen van uienzaad. Inmiddels staat Jim Hoogzand als vijfde generatie aan het roer van dit familiebedrijf dat nu is gevestigd in Oudenhoorn op het eiland Voorne en Putten.

“Ondanks dat wij het op-twee-na grootste uienzaadveredelingsbedrijf in Nederland zijn, zijn wij echt maar een kleinschalig familiebedrijf”,  begint Jim zijn verhaal. “Samen met mijn vrouw en mijn ouders doen wij, op de uienzaadvermeerdering in Frankrijk na, alles zelf in het bedrijf. Voor ons ontzettend praktisch.”

Praktisch

En praktisch was ook de wens voor de ontwikkeling van hun verdere bedrijfsvoering. “We moesten nog een gedeelte in bulk opslaan. Hierdoor zaten de producten in elke hoek. Niet praktisch. Zeven jaar geleden hebben wij al eens een tekening laten maken voor een nieuwe bewaarloods om het bedrijf efficiënter in te richten. Pas in 2015 hebben wij verdere concrete stappen genomen om dit plan te realiseren. Wij hebben toen direct contact gezocht met DLV Advies. Een klant van ons had goede ervaringen met hun werkwijze en het uiteindelijke resultaat. Het leek ons ook wel praktisch om de begeleiding, naast onze dagelijkse werkzaamheden, niet zelf te doen. De loods van hem zag er goed uit, dus ik heb niet echt getwijfeld wie ik moest benaderen”,  vertelt Jim.

Bouwbegeleiding

Barry Akkerman, specialist bouw Open Teelten bij DLV Advies, werd verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding bij Hoza. Barry: “Jim wilde met zijn bedrijf van losse opslag overgaan naar opslag volledig in kisten. Hij wilde van de bulkopslag af om flexibeler te kunnen zijn en makkelijker te kunnen werken. En het belangrijkste was dat hij dit gerealiseerd wilde hebben voordat de nieuwe oogst van het land zou komen in 2016.”
Een strakke planning was dus noodzakelijk om de uien op tijd onder dak te krijgen. Om te beginnen werden de bestaande tekeningen aangepast aan de wensen van Jim. Ook zorgde Barry dat de aanpassingen goedgekeurd werden bij de gemeente. Samen bekeken ze alle opties voor de nieuwe loods. Barry beredeneerde de keuzes van Jim. Zo keken ze bijvoorbeeld kritisch naar de gekozen installaties en werd gekeken of deze voldoende lucht- en verwarmingscapaciteit, aantal productvoelers, luchtsnelheid en de juiste kachels  hadden. “Toen we alles goed hadden doorgesproken konden we met de bouw beginnen”, vertelt Barry. “Samen met Jos Commissaris, ook adviseur bouw Open Teelten bij DLV Advies, heb ik vervolgens het complete bouwproces in de gaten gehouden.”

De bouw verliep na aanvang voorspoedig. Jim is tevreden over het proces en de begeleiding: “De bouwbegeleiders haalden echt dingen uit de bouw die je zelf gewoon niet ziet. De investering in deze dienst heeft zich dubbel en dwars terug verdiend. Als ik het zelf had gedaan en een fout had gemaakt, was ik duurder uit geweest én verder van huis. Ik blijf erbij dat iedereen moet doen waar hij goed in is. En de adviseurs van DLV Advies hebben hier duidelijk goed werk geleverd. We hebben onze eerste twee opslagloodsen in eigen beheer laten bouwen,  hier hebben we fouten gemaakt die onder begeleiding van DLV Advies niet waren gebeurd.”

Nieuwe opslag in gebruik

Inmiddels heeft Jim de nieuwe opslag in gebruik genomen. “Gelukkig net op tijd de uien onder dak gekregen”,  vertelt hij. “We hebben duidelijk een goede keuze gemaakt met de bouw van deze loods. Het voldoet aan alle verwachtingen. We wilden meer efficiëntie, gemak en flexibiliteit. Dat hebben we zeker gerealiseerd”,  vertel Jim trots. “De oude loods hebben we nu in gebruik als machineberging. In geval van nood kunnen we deze ook nog gebruiken als opslag in bulk. De installaties hebben we laten zitten. We kunnen dus nog gemakkelijk alle kanten op.”

Het doel van Hoza Uienzaad is om voor elk soort, elke grond en voor ieder klimaat een passend uienras op de markt te brengen. Jim: “Onze streven is dat  in heel Noord Europa ons uienzaad gebruikt wordt. Door hardheid, huidvastheid, een zeer goede spruitrust en een hoog drogestof gehalte hebben onze uienrassen uitstekende bewaareigenschappen en zijn daardoor ook bijzonder geschikt voor de biologische teelt.

Er is de laatste tijd  veel veranderd in de uienhandel. Wij weten dat kostenbeheersing en uitstekende kwaliteit in toenemende mate van belang zal zijn. Wij groeien nog steeds. Gewoonweg door het leveren van een goed product voor een aantrekkelijke prijs.”