Melkvee, zorg en horeca als drie-eenheid

Drie passies gecombineerd: melkvee, zorg en horeca.

Zorg zit Lu Nijk in de genen. Als jonge jongen ging hij al met zijn zus mee, die in de geestelijke gezondheidszorg werkte. Maar ook het boeren vond hij prachtig. Zo ontstond al meer dan 20 jaar geleden het idee om deze twee passies te combineren. En het resultaat mag er zijn. De Maargies Hoeve, een bedrijf met melkvee, zorg en horeca. De veelzijdigheid en de grote maatschappelijke rol die het bedrijf gevestigd in Kallenkote (ov.) vervult, leverde een zeer terechte gewonnen publieksprijs op voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019.

Het bedrijf wordt gerund door Lu Nijk, Henny Schoemaker er hun drie kinderen Hedy, Lotte en Gerbert. Er werken zo’n 40 mensen op de Maargies Hoeve, waarvan het merendeel in de zorgtak van het bedrijf werkzaam is. Als een van de eerste zorgboerderijen in Nederland moest de familie zelf het wiel uitvinden. Iets waar ze nu de vruchten van plukken. Ze kennen de weg, weten hoe het werkt, en hebben de ervaring. Lotte: ”Tegenwoordig een zorgboerderij starten is niet eenvoudig. Er moet heel veel geregeld worden voor je kunt beginnen.” 

Melkvee en zorg hand in hand

Naast het oprichten en uitbouwen van de zorgtak heeft ook de melkveetak niet stilgezeten. Sterker nog, het vormt een groot onderdeel van het bedrijf, wat voor krap van de helft van de omzet zorgt. Op drie locaties worden 370 melkkoeien en 220 stuks jongvee gehouden. Er is bewust voor gekozen om de groei van zorg en melkvee hand in hand te laten gaan. Lu: “Een goede melkveetak is van belang om een gezond bedrijf te blijven.” “En ook voor de risicospreiding is het goed,” vult dochter Lotte, die verantwoordelijk is voor de gehele administratie van de zorgtak, aan. De koeien zijn het hart van het bedrijf. “Zonder koeien zou het leven uit het bedrijf gaan,” aldus Lu. “De deelnemers in de zorg houden van de koeien. Ze doen op de boerderij volwaardig werk. Dat geeft ze zelfvertrouwen.”

Om het jaar een groot project

DLV Advies begeleidt de Maargies Hoeve al meer dan 20 jaar bij de ontwikkeling van het bedrijf op het gebied van vergunningen, ontwerp, bouwbegeleiding en energie. Hilco Brand, die tot zijn pensioen in 2018 projectleider bouw was bij DLV Advies, verzorgde de begeleiding op het gebied van bouw. “Dat ging om de stallenbouw, bouwbegeleiding bij de MDV-stal, de uitbreiding van de boerderij op de andere locatie, het ontwikkelen van de theeschenkerij, het bouwen van de woning,” somt Lu Nijk op. “We hebben om het jaar wel een groot project waar je een vergunning voor nodig hebt.” Na het pensioen van Hilco heeft projectleider Jarco Brand de begeleiding op het gebied van bouw overgenomen. Op dit moment zijn de ondernemers bezig met ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Dit wordt onder andere begeleid door  Stijn Haarhuis, specialist duurzame energie bij DLV Advies. De aangevraagde subsidieaanvraag voor de uitbreiding naar 1300 zonnepanelen is  toegekend. En er komt een Organic Rankine Cycle (ORC), die warmte kan omzetten in stroom. Door middel van een biomassaketel en de ORC wordt een deel van het bedrijf voorzien van elektriciteit en warmte. Om de biomassaketel te stoken worden er korrels van de eigen gedroogde mest ontwikkeld. 

Meer dan 60.000 bezoekers

Een derde tak van het bedrijf is de theeschenkerij, verantwoordelijk voor een groot deel van de 60.000 bezoekers die jaarlijks op het bedrijf komen. Ondanks dit grote aantal bezoekers weet de Maargies Hoeve het gevoel van kleinschaligheid te behouden. Een groot goed voor Lu Nijk. “Zowel de bezoekers als de deelnemers moeten hier drempelloos kunnen binnenstappen. Het moet allemaal heel toegankelijk zijn.” 

Gewoon gaan

Met de drie takken is de Maargies Hoeve een zeer veelzijdig bedrijf, dat een grote rol heeft in de  verbinding tussen boer-burger en een grote maatschappelijke functie vervult. “Mijn motto is om gewoon te gaan. Je niet tegen laten houden, maar de gang erin houden. Wie niet waagt, zal nooit winnen,” besluit Lu.