Verhalen van vroeger op de Donkse Hoeve

Zorgboerderij De Donkse-Hoeve opent haar deuren als dagbestedingslocatie voor ouderen.

In oktober 2018 opende zorgboerderij De Donkse-Hoeve haar deuren als dagbestedingslocatie voor ouderen. Het is een van oorsprong melkveebedrijf met circa 120 melkkoeien dat mogelijkheden zocht om de activiteiten op de locatie uit te breiden. Met behulp van Christiaan de Ruijter, adviseur rundvee bij DLV Advies, volgde de familie Mourik het hart van dochter Jenneke en vriendin Marijke en realiseerde een kleinschalige plek waar ouderen hun dag kunnen doorbrengen. 

Tweede bedrijfstak naast melkveebedrijf

Christiaan: “Het begon met een vraag van de familie over het opzetten van een tweede bedrijfstak naast het huidige melkveebedrijf. Met drie generaties Mourik bekeken we de mogelijkheden van hun locatie, maar luisterde ik vooral naar de verschillende wensen. Tijdens de gesprekken liet Otto heel bescheiden doorschemeren dat zijn dochter Jenneke heel gepassioneerd in de thuiszorg werkte, maar ooit wel de ambitie had om zorgboerin te worden. Ik proefde bij Jenneke zo’n groot hart voor de oudere medemens dat we vanuit deze wens verder zijn gaan denken. De doelgroep ‘ouderen’ was leidend bij de verdere invulling van het plan. Opa Mourik wist niet van deze stille wens van zijn kleindochter af, maar omarmde het idee van een zorglocatie direct.”

Jenneke: “Ik wilde van jongs af aan al graag een zorgboerderij. Ik dacht dat dit niet haalbaar was, dus was verrast toen mijn vader met dit voorstel kwam. Ik wist namelijk niet dat hij samen met opa plannen aan het maken was voor bedrijfsverbreding.”

Potientiële zorglocatie dagbesteding

Samen met de familie heeft Christiaan de inrichting van het erf en het gebruik en de ligging van de bestaande gebouwen geanalyseerd. “Aan de zijkant van het erf stond een schuur van 30 x 7 meter die gebruikt werd als werkplaats en caravanstalling. Het was een hele simpele loods, maar de ligging voor een zorglocatie was ideaal. Ik zag het direct helemaal voor me om deze te strippen en te verbouwen.” De familie had deze schuur zelf niet aangewezen als potentiële locatie maar werd door Christiaan aan het denken gezet. Uiteindelijk waren ze het er unaniem over eens dat dit hun nieuwe zorglocatie moest worden. “We konden toen dus beginnen met strippen”,  vertelt Christiaan. “Afgezien van de spanten en het dak is de hele schuur opnieuw opgebouwd. Uiteindelijk is er een moderne ruimte voor dagbesteding ontstaan met ruimte voor maximaal 20 personen. Naast de grote woonkamer zijn er twee slaapkamers, een invalide en valide toilet, keuken en doucheruimte gerealiseerd.”

De zorglocatie heeft een eigen inrit gekregen zodat de cliënten veilig het erf kunnen betreden. Naast de schuur is een eigen terras en tuin gerealiseerd. De zorglocatie is volledig afgeschermd van het melkveebedrijf. Het is voor cliënten wel mogelijk, naar gelang de behoefte en fysieke capaciteiten, om mee te helpen op het melkveebedrijf. Jenneke: “Volgend jaar willen we wat kleinvee huisvesten bij de zorglocatie. Ook een tuinkas is een wens van mij, zodat ik samen met de cliënten groenten en fruit kan verbouwen op deze unieke locatie.”

Bijzondere ligging op 'De Donk'

En uniek is de locatie zeker. De boerderij van de familie Mourik is gelegen in de Alblasserwaardse polder aan het waterschap de Boezem. De naam ‘Donkse-Hoeve’ is te danken aan de bijzondere ligging. De boerderij is gebouwd op een 4,5 meter hoge zandrug. In de omgeving wordt dit ook wel ‘De Donk’ genoemd; een zandige opduiking in moerassig terrein. De locatie heeft historische waarde, vroeger lag hier namelijk een klooster. Verder is het landschappelijk een unieke locatie. “Dit zijn meerdere redenen voor cliënten om voor deze locatie te kiezen. Het is hier prachtig”,  vertelt Jenneke trots. “Daarnaast bied ik alles gelijkvloers aan en is er ruimte om te slapen. Dat wordt niet bij elke dagbesteding geboden. Ik bied een kleinschalige en daardoor persoonlijke dagbesteding aan, dat spreekt mensen aan.”

Momenteel ontvangen Jenneke en Marijke, samen met vijf vrijwilligers negen cliënten. “Deze mensen zijn zo open en eerlijk. Ik geniet elke dag weer van hun verhalen over vroeger, ook al vertellen ze het verhaal soms wel voor de vierde keer. Ik krijg zoveel liefde en waardering voor mijn werk hier. Ze zijn heel tevreden en dankbaar. Voor mij een teken dat we hiermee een hele goede keuze gemaakt hebben!”