Bijleren in bewaartechniek

Publicatiedatum: 04 maart 2016

Wat doet nou zo'n bewaarcomputer? En op welke manieren kun je het als teler nog beter doen? Dit soort vraagstukken kwamen uitgebreid aan de orde tijdens de cursus 'Bewaren van aardappelen' afgelopen februari onder leiding van Harrie Versluis, manager bouw bij DLV Advies.

"Bewaren is een belangrijk onderdeel van de teelt. Het gaat wel om een extra 10 procent van de waarde van je oogst”, zegt Harrie Versluis van DLV Advies. Hij geeft de cursus Bewaren van aardappelen bij het Aeres Praktijkcentrum in Dronten voor een groep cursisten die vakgericht bijleren. Het Cursuscentrum Agribusiness, onderdeel van de Aeres Groep, organiseert deze cursus. Het verschil in netto-opbrengst bij goed bewaren tegenover mogelijke verliezen bij minder goed bewaren is al gauw een jaarinkomen, zegt Versluis. Hij rekent het voor aan de cursisten. Gewichtsverlies door indroging is bij consumptieaardappelen minimaal 5 procent en maximaal 10 procent. Bij zaaiuien liggen minimum en maximum op 10 en 20 procent en bij pootgoed op 6 en 10 procent. Voor een doorsnee akkerbouwbedrijf zijn de verschillen tussen optimaal en maximaal snel enige tienduizenden euro’s. Reden voor de cursisten om naar de cursus te komen. Naast aardappelen bewaren ze andere producten en die komen hier ook ruimschoots aan bod.

Motivatie

Deelnemers aan de cursus zijn allemaal met andere motieven gekomen. Toch zijn er grote lijnen uit hun motivatie te halen. Ze willen leren wat ze kunnen met al die techniek in hun bewaring. Ze willen weten of ze zomaar onder alle omstandigheden kunnen vertrouwen op de computer. Akkerbouwer Aaldert Hoving uit Tynaarlo (DR) vat het treffend samen: „Ik wil weten wat er kan in de bewaring. Ik denk ook aan lastige omstandigheden, zoals in de afgelopen warme december.”
Janneke Middelkamp uit Zeewolde wil ‘snappen wat er gebeurt’ in de bewaring. Ze verloor vorig jaar haar man en wil nu zelf met kennis van zaken het landbouwbedrijf voortzetten. Ze bewaart uien, peen en aardappelen. „Mijn man was een hele goede akkerbouwer. Hij deed alles zelf. Nu wil ik het ook kunnen”, zegt ze. Cursist Theo Smeeman is docent techniek en praktijkleren op de Warmonderhof, aan de overkant van de weg bij het Aeres Praktijkcentrum. Hij volgt de cursus voor zichzelf en voor zijn studenten. „Ik wil ideeën opdoen over wat ik hier kan doen met mijn studenten”, zegt hij.

Bijleren na school 

Akkerbouwer Geert Schuringa uit Kraggenburg (FL) besloot na zijn studie luchtvaarttechniek toch het ouderlijk bedrijf over te nemen. Hij vindt dat hij extra parate kennis uit de cursus aardappelbewaring goed kan gebruiken. Andere cursisten zien de cursus als een goede aanvulling op hun kennis, waarbij de vraag ‘waarom doe je het zo, onder welke omstandigheden en bij welk product?’ belangrijk is. Tijdens de cursus praten de cursisten over de beslissingen die vaak op hun bedrijven genomen worden. Is het verstandig wat ze daar doen? 

Lees hier meer over deze succesvolle cursus bewaren zoals beschreven in het recent verschenen blad Akker. Wilt u meer weten over bewaren? Neem dan contact op met Harrie Versluis via h.versluis@dlvadvies.nl of 06 22 93 00 47
 

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

De heropbouw van Takii

Drie jaar geleden werd Takii, een bekend zaadveredelingsbedrijf, getroffen door een verwoestende brand die het pand volledig in de as legde. In de nasleep...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar