Daglicht in de varkensstal

Publicatiedatum: 07 juni 2017

Het gebruik van daglicht in varkensstallen is meer regel dan uitzondering. Wettelijk moet er minimaal acht uur per dag 40 lux aan daglicht in de stallen zijn. Vanuit bepaalde concepten worden aanvullende eisen gesteld evenals in de maatlat Duurzame Veehouderij. Naast de wettelijke verplichtingen is het is extra daglicht natuurlijk ook gewoon prettig voor mens en dier en is het gratis. Nadelen van daglicht zijn plaatselijk hoge temperaturen door de zon en in de winter kan het juist een koudebrug geven. 

Meerdere mogelijkheden voor daglicht in varkensstallen

Daglicht in de stal brengen kan op zowel via de gevels als via het dak. Via de gevels kan het met ramen of een lichtstraat. Via het dak met lichtplaten, golfplaat of sandwichpanelen, al dan niet met een voorziening in een verlaagd plafond of een solartube. 

Daglicht puzzelstuk bij bouwplannen

Daglicht is vaak een puzzelstuk is bij bouwplannen. Factoren die de mogelijkheden van daglicht bepalen zijn:
- de lay-out, dus de plaats van de centrale gang en de afdelingsgrootte,
- de afstand tot de volgende stal in verband met brandveiligheid, 
- de manier van luchtinlaat (spouw),
- en het klimaatsysteem, dus al dan niet een verlaagd plafond. 
De verschillende opties vergelijken op prijs is geen gemakkelijke opgave aldus Theo Mulders, projectleider bouw intensief bij DLV Advies: “De nettokosten hangen niet alleen af van de materiaalkosten, maar ook van arbeid, eventueel aanpassen van de constructie en het wel of niet kunnen besparen op andere materialen. Maar op basis van offertes en projecten van de afgelopen jaren zijn ramen over het algemeen de goedkoopste optie, gevolgd door lichtplaten, de lichtstraat en als duurste een solartube."

 Meer weten over de mogelijkheden om daglicht in de stal te brengen met bouw en verbouw? Neem dan contact op met Theo Mulders of een van de andere projectleiders bouw.

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar