Eerste provinciale regelingen voor vrijwillige bedrijfsbeëindiging veehouderijen van start

Publicatiedatum: 15 april 2025

Vorig jaar meldden wij al dat provincies budget konden aanvragen voor de Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging Veehouderijlocaties (MGB). Nu het budget is toegekend, zijn de eerste provinciale subsidieregelingen opengesteld. “Goed nieuws”, vindt adviseur Marco Hol. “Het schept duidelijkheid voor ondernemers die geïnteresseerd zijn. Wel goed om te benadrukken dat iedere provincie de vrijheid heeft om eigen voorwaarden en criteria vast te stellen binnen het MGB-raamwerk. Dit betekent dat de regelingen per provincie kunnen verschillen, afhankelijk van regionale prioriteiten en gebiedskenmerken.”

Om in aanmerking te komen voor de MGB-regeling, moet het bedrijf sowieso een minimale drempelwaarde van stikstofuitstoot hebben. “Verder is een veelvoorkomende misvatting dat je moet stoppen met het hele bedrijf. Juist binnen de MGB is er de mogelijkheid om gedeeltelijk te stoppen en dat maakt deze regeling laagdrempeliger. Een gemengd bedrijf kan er voor kiezen met 1 tak te stoppen, waar je juist bij de Lbv-regeling met de volledige veehouderijtakken moest stoppen”, benoemt Marco.

Provinciale openstellingen in beeld

  • Gelderland – regeling geopend
    De provincie Gelderland heeft haar subsidieregeling reeds geopend. Veehouders in specifieke Natura 2000-gebieden of overgangsgebieden kunnen subsidie aanvragen voor het volledig of gedeeltelijk beëindigen van hun bedrijf. De regeling vergoedt onder andere het waardeverlies van productiecapaciteit, sloopkosten en kosten voor adviseurs.

  • Limburg – openstelling op 22 april 2025
    In Limburg gaat de stoppersregeling voor veehouders op 22 april open. De regeling is gericht op veehouderijen in gebieden nabij Natura 2000-gebieden. Veehouders kunnen subsidie aanvragen voor het beëindigen van hun bedrijf, waarbij onder andere het waardeverlies van productiecapaciteit en sloopkosten worden vergoed.

  • Overijssel en Drenthe– verwachte openstelling medio mei/begin juni
    De provincie Overijssel heeft aangekondigd de regeling op 15 mei te openen, terwijl Drenthe de openstelling op 1 juni plant. Beide provincies richten zich op veehouderijen in gebieden met hoge stikstofbelasting.

  • Andere provincies volgen naar verwachting later dit jaar.

Niet iedere veehouder komt in aanmerking

Marco Hol: “Het is van belang dat ondernemers de ontwikkelingen in hun eigen provincie goed volgen. We krijgen nu veel vragen van veehouders die twijfelen of ze onder de regeling vallen en wat de beste aanpak is.” Om in aanmerking te komen voor MGB-subsidie moet het bedrijf bij elke Provincie voldoen aan een minimale stikstofemissie:

  • Voor melkvee en rundvee: minimaal 250 kg ammoniak (NH₃) per jaar

  • Voor overige veehouderijen (varkens, pluimvee, geiten): minimaal 750 kg NH₃ per jaar

Daarnaast moet de locatie zich bevinden in een van de aangewezen gebieden, zoals:

  • Beekdalen

  • Zandgronden

  • Veenweidegebieden

  • Gebieden rond Natura 2000-gebieden

Voorwaarden en vergoedingen

De MGB-regeling biedt financiële compensatie op meerdere vlakken:

  • Waardeverlies productiecapaciteit (vastgesteld door twee onafhankelijke taxateurs)

  • Vergoeding voor het laten vervallen van productierechten

  • Sloop- en verwijderingskosten van stallen en mestkelders

  • Kosten voor vergunningen en deskundige begeleiding, tot € 5.000 per locatie

Let wel: voor het laten vervallen van productierechten gelden minimumeisen:

  • Varkens/pluimvee: minimaal 80% moet komen te vervallen

  • Melkvee: minimaal 95%

Stoppen of afschalen, meer dan een rekensom

“De regeling biedt een financieel solide basis voor ondernemers die willen stoppen of afschalen”,  zegt Marco. “Maar de beslissing om te stoppen is meer dan een rekensom. Het raakt gezin, erf en toekomstplannen. En daarbij heeft ook nog eens elke Provincie, binnen het landelijke kader, eigen regels, dit maakt begeleiding essentieel. We begeleiden ondernemers daarom stap voor stap.” Die stappen bestaan onder meer uit het afronden van de productiecyclus, het afvoeren van dieren en mest, het laten vervallen van productierechten en het intrekken of aanpassen van vergunningen. Ook moet het omgevingsplan worden gewijzigd, de productiecapaciteit gesloopt en uiteindelijk een beëindigingsovereenkomst worden ondertekend. “Ben je geïnteresseerd, wacht dan niet totdat de regeling open is. Juist omdat er zoveel provinciaal maatwerk is, begin je nooit te vroeg met het maken van een strategisch plan. Taxaties, vergunningen, juridische begeleiding, het kost altijd meer tijd dan vooraf gedacht.”

Meer weten?

Wilt u weten of uw bedrijf in aanmerking komt of wilt u een verkennend gesprek over uw toekomstopties? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Interactieve tijdlijn voor deelnemers Lbv (+) zet deadlines op een rij

Nadat Lbv- of Lbv+-deelnemers de modelovereenkomst hebben ondertekend start de klok. Binnen strikte termijnen dienen er tal van acties te worden ondernomen....

Lees verder

Lbv’ers niet klem door stikstofuitspraak

De recente uitspraak van de Raad van State d.d. 18 december j.l. over intern salderen zorgde voor veel vragen bij deelnemers aan de Landelijke beëindigingsregeling...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar