Gevolgen einde PAS

Publicatiedatum: 06 juli 2019

De PAS is onwettig verklaard. Langzaam worden de gevolgen hiervan duidelijk. Voor ondernemers met een onherroepelijke vergunning verandert er niets. In andere gevallen zijn de gevolgen mogelijk groot.

Bedrijven met een PAS-melding

Een groot deel van de bedrijven heeft in het verleden een PAS-melding gedaan. Deze bedrijven waren vergunningsvrij omdat de stikstofbijdrage onder de grenswaarde van 1 mol/ha/jaar bleef. De Raad van State heeft echter recentelijk besloten dat deze meldingen onrechtmatig zijn. Dit betekent dat deze bedrijven alsnog vergunningsplichtig zijn. 

Geen actieve handhaving

Minister Schouten heeft besloten dat zij niet actief gaat handhaven op bedrijven die een melding hebben gedaan en nu vergunningsplichtig zijn. Wanneer u binnen de melding werkt en niet gaat bouwen of al gebouwd heeft, kunt u afwachten tot er meer duidelijkheid komt. Deze wordt in het najaar verwacht. Werkt u binnen de melding en de ontwikkelingsruimte is nog niet gerealiseerd, dan moet u een vergunning aanvragen. U kunt uw plannen uitvoeren wanneer de aanvraag vergund is. 

Lopende aanvraag met bezwaar

De vergunningen van bedrijven die in het verleden een NB-vergunning hebben aangevraagd, waarop bezwaren zijn binnengekomen, zijn per direct vernietigd. De ondernemers die dit betreft hebben hiervan bericht gekregen van het bevoegd gezag of ontvangen dit binnenkort. Om de aangevraagde activiteiten alsnog mogelijk te maken, moet u een nieuwe vergunningaanvraag indienen.  

Meer dieren dan vergund?

Wanneer u al het aantal dieren heeft of gebouwd heeft vooruitlopend op de nu vernietigde vergunning en dus meer dieren heeft dan feitelijk vergund zijn, loopt u het risico dat er gehandhaafd wordt. Minister Schouten heeft aangegeven dat deze bedrijven ongeveer een half jaar de tijd hebben om de bestaande, vergunde situatie te herstellen. 

Besluiten die nog niet onherroepelijk zijn

Alle vergunningaanvragen met ontwerpbesluiten die ter inzage liggen, worden ingetrokken. Hier zal een aangepaste aanvraag voor gedaan moeten worden. 

Nieuwe vergunningsaanvraag indienen

De voorwaarden waaronder een vergunning kan worden aangevraagd, moeten nog worden uitgewerkt door het ministerie. Er is nog niet bekend gemaakt wanneer deze voorwaarden vastgesteld worden. 

Meer informatie?

Voor advies over wat nu de mogelijkheden zijn in uw specifieke situatie, neem contact op via onderstaande contactgegevens of met uw persoonlijke adviseur. 

 

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Vaste mest uitgangspunt bij nieuwe ligboxenstal familie De Jong

Familie De Jong in Vlist is sterk voorstander van vaste mest; dat voedt het bodemleven en is goed voor de weidevogels. Toen zij van de grupstal overgingen...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties