Meststrooier gaf de doorslag

Publicatiedatum: 11 augustus 2016

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is het motto geweest van Marieke en René Sonneveld bij de bouw van hun nieuwe 0+6+0 stal voor 178 koeien in Muiderberg. “De oude stal was altijd de beperkende factor in de bedrijfsvoering. Nu bouwden we voor de tweede helft van mijn carrière en dan wil je de juiste keuzes maken en niets over het hoofd zien,” zegt René.  

Elektrisch mixen

Over wat te doen met de mest en met het type boxen hebben Marieke en René zich breed georiënteerd. “In een studieclub hoorde ik over de gevaren van mest mixen en mestgassen. In de oude stal hadden we geen kelder dus hier hadden we geen ervaring mee,” zegt Marieke, die naast haar werk op de boerderij ook drie dagen als veearts werkt. Om de risico’s op ongelukken met mestgassen zo klein mogelijk te houden en een beter mixresultaat te hebben en vanwege het arbeidsgemak, kozen de ondernemers voor elektrisch mixen. Bij deze afweging werden zij ondersteund door Ap van der Bas, specialist op het gebied van mixplannen en mestverwerkingstechnieken. 

Automatisch instrooien

Voor de boxbedekking keken de ondernemers bij vele verschillende bedrijven. Eerst waren ze niet enthousiast over diepstrooisel, voornamelijk vanwege de grote hoeveelheid handwerk. Iets wat juist teruggebracht moest worden in het kader van arbeidsefficiëntie. Maar toen zagen ze de JH Mini Stro, een kar die over rails gescheiden mest in de boxen verdeeld, en ze waren meteen verkocht. “Zo heb je de voordelen van diepstrooisel, zoals een goed ligbed en schone koeien, zonder het extra werk,” aldus Marieke. “Door de keuze voor mest scheiden werd elektrisch mixen ook noodzakelijk in onze ogen,’ zegt René.

Lees hier in het complete verhaal verder hoe Johan den Hollander hen heeft begeleid bij het aanvragen van de vergunningen om de bouw te realiseren en het ontwerpen van de uiteindelijke stal. 

In het eerste augustusnummer van Veeteelt in 2016 is een uitgebreide reportage te lezen over het bedrijf van de familie Sonneveld. Bekijk hun website voor een video over de automatische boxinstrooier. 

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar