Nieuwbouw in ruil voor herbestemmen of sloop

Publicatiedatum: 28 maart 2017

Brabantse boeren mogen alleen nog een nieuwe stal bouwen als er elders stalruimte wordt gesloopt of een andere bestemming krijgt. Deze regel is op 17 maart in ontwerp ter inzage gegaan.

Staldering van stalruimte

Om verdere concentratie van veehouderijen te voorkomen, en om het aantal dieren terug te dringen, voert Noord-Brabant een systeem van ‘staldering’ in: een saldering van de stalruimte. Wie in Midden- of Oost-Brabant een nieuwe stal wil bouwen, moet eerst een leegstaande stal in dezelfde regio slopen. Voor elke vierkante meter nieuwbouw moet 1,1 vierkante meter bestaande bouw verdwijnen. Dit gaat om stallen waar hokdieren zoals varkens, kippen, vleesvee of nertsen in zaten. 

Leegstand platteland beperken

Het systeem van nieuwbouw in ruil voor sloop zal de Brabantse veestapel beperken en verdere leegstand in het buitengebied voorkomen, zo is het idee van de provincie. Het provinciebestuur gaat een investeringsfonds en servicepunt inzetten om het stalderen enigszins betaalbaar te maken voor boeren. Hoeveel geld beschikbaar is, is nog niet bekend.

Bouwblok van 1,5 naar 2,5 hectare

Boeren die willen uitbreiden krijgen daarentegen wel, als zij voldoen aan een fors aantal voorwaarden, een bouwblok van maximaal 2,5 hectare in plaats van de nu geldende 1,5 hectare.

DLV Advies bemiddelt in sloopmeters

Wilt u bouwen en bent u op zoek naar sloopmeters? Of heeft u leegstaande gebouwen en overweegt u deze te slopen en de sloopmeters te verkopen, neem dan contact op met een van onze makelaars.

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar