Rekentool sanering voor varkenshouders

Publicatiedatum: 05 juni 2019

DLV Advies heeft een rekentool ontwikkeld om de waarde te bepalen van bedrijfsgebouwen van varkenshouders. "Het bedrag dat daaruit komt, geeft een goede indicatie", zegt Harm van der Zanden van DLV Advies.

"We hebben deze tool ontwikkeld om snel inzicht te kunnen geven. De eerste vraag van ondernemers is toch: wat betekent de saneringsregeling varkenshouderij financieel voor mij?' merkt Van der Zanden op. De subsidieregeling bestaat uit een vergoeding voor stallen en een voor varkensrechten.

De vergoeding voor stallen bedraagt 65 procent van de gecorrigeerde vervangingswaarde van de stallen. Voor een stal ouder dan veertig jaar betekent dit 65 procent van 94 euro per vierkante meter, wat neerkomt op 61,20 per vierkante meter. Voor een stal van tien jaar oud bedraagt de vergoeding 65 procent van 375 euro per vierkante meter, wat 240 euro is.

"In de definitieve regeling wijken de bedragen misschien een paar euro af naar links of rechts, maar de grote lijn blijft naar onze verwachting zoals die is. En of die dan toereikend is, hangt van de situatie af", zegt de adviseur.

Grote belangstelling

Veel ondernemers in het zuiden en oosten van het land denken na over de regeling. "Ook bedrijven waarvan wij het niet hadden verwacht", zegt Van der Zanden. De bedrijfsvoering stoppen noemt hij een 'ingrijpend proces'. "Daar moet je op tijd mee beginnen. Weten waar je financieel staat, kan je helpen."

Eind april maakte landbouwminister Carola Schouten het concept van de subsidieregeling sanering Varkenshouderijen (Srv) bekend. De definitieve regeling wordt half juli verwacht. Varkensbedrijven met een geurscore op woningen van minimaal 0,4 binnen een straal van 1 kilometer kunnen vanaf 15 augustus intekenen op de regeling.

120 miljoen euro

Voor het opkopen van varkensrechten en bedrijven is 120 miljoen euro beschikbaar. Varkenshouderijlocaties met de hoogste geurscore komen als eerste voor subsidie in aanmerking.

Ga naar de rekentool

Neem voor meer informatie over de rekentool contact op met Harm van der Zanden.

Dit artikel verscheen op de website van Nieuwe Oogst.

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar