Sessie staloptimalisatie leidt tot verbeterplan huisvesting verse koeien

Publicatiedatum: 04 juli 2022

Een apart strohok voor verse koeien die daar een paar dagen rustig op gang kunnen komen. Dat is voor biologisch melkveehouder Gerben Kool uit Linschoten de winst van twee sessies ‘staloptimalisatie’ met Christiaan de Ruijter, projectleider Bouw bij DLV Advies.

‘Staloptimalisatie’ is een product van DLV Advies dat momenteel erg actueel is. Daarbij loopt de adviseur samen met de veehouder alle schakels op het bedrijf na, om te zien of er nog punten zijn in bijvoorbeeld stalinrichting, arbeidsfilm of looplijnen waar zonder al te grote investeringen nog winst te behalen is. Het doel is om bedrijfsblindheid te voorkomen.

Gebruik SABE-voucher

“Ik vind zoiets wel zinvol”, zegt Gerben. “Ik sta altijd open voor verbetering; waar kan je dagelijkse werk beter of sneller? En in de loop van de tijd verandert je bedrijf ook. Het is altijd goed om daar met een frisse blik naar te kijken, zodat je up-to-date blijft.” Gerben Kool melkt zo’n 200 koeien en heeft hiervoor gebruik gemaakt van de SABE-voucher, een subsidieregeling voor bedrijfsadvies. Samen met de adviseur van DLV Advies is het gehele bedrijf doorgelicht.

Resultaat sessies

Uit de twee sessies staloptimalisatie kwam naar voren dat vrijwel alle bedrijfsonderdelen al vrij efficiënt lopen; een mooie opsteker. Gerben: “Alleen de huisvesting, opvang en controle van de verse koeien kunnen wel beter”. Dat leverde een plan op om een apart strohok te maken met ruimte voor circa 20 verse koeien. Die kunnen daar de eerste paar dagen na het afkalven rustig op gang komen, legt hij uit. “Koeien die net gekalfd hebben, hebben vaak meer spanning op de uier, of kampen met melkziekte. Dan ligt het dier in een potstal op stro toch comfortabeler dan in een box”, meent hij. “Ik laat ze nu wel eens tussen de droge koeien lopen, die zitten ook in een potstal. Maar dat is ook niet ideaal.”

Verbeteringen met kleine investeringen

Gerben Kool ziet mogelijkheden om daarvoor ruimte te creëren binnen het bedrijf. “Kort bij de melkstal, zodat ze na het melken automatisch kunnen worden gesepareerd.” Ook voor oude koeien is zo’n ruimte een uitkomst, denkt hij. De plannen moeten nog worden uitgevoerd, maar dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren. Christiaan is ook positief over staloptimalisatie. “Na vele jaren vooral focus te hebben gehad op nieuwe stallen was dit een hernieuwde ervaring”, geeft hij aan. “Het is iets waar je als boer normaal niet de tijd voor neemt. Maar we komen er steeds vaker achter dat er met een kleine investering heel veel te verbeteren is of zelfs op te lossen.”

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u de mogelijkheden voor een sessie staloptimalisatie bespreken, neem dan vrijblijvend contact op met Christiaan de Ruijter of Eric Pijnappels. Zij helpen graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuws