Subsidie voor innovatieve stallen: First Movers

Publicatiedatum: 08 december 2021

Vorige week is door de  provincie Noord-Brabant bekend gemaakt dat er € 460.000 beschikbaar wordt gesteld voor melkveehouders die een innovatief stalsysteem toepassen dat de emissies omlaag brengt. Boeren kunnen daarvoor vanaf 13 december 2021 subsidie aanvragen.

De subsidieregeling First Movers stimuleert veehouders om te investeren in nieuwe stalsystemen die emissies bij de bron aanpakken en anticiperen op een duurzame mestverwerking. “Deze subsidieregeling geeft dus de mogelijkheid om te vernieuwen met een veelbelovend stalsysteem. Niet alleen de ammoniak wordt eerder en beter afgevangen, het heeft ook een positief effect op het vee en de medewerkers in de stallen omdat er minder ammoniak aanwezig blijft”, aldus Eric Pijnappels, projectleider Bouw bij DLV Advies.

Stimuleren om emissie bij de bron aan te pakken

Volgens de provincie Noord-Brabant is het belangrijk om de emissies bij de bron aan te pakken, dit voor het versterken van onze natuur maar ook in verband met de strengere regels voor de landbouw die vanaf 2024 gaan gelden voor verduurzaming van de stallen. Juist daarom is deze subsidieregeling opgesteld. Hiermee worden innovatieve en kansrijke systemen, die nog niet breed zijn uitgerold, gestimuleerd om meer toegepast te worden en kan er meer praktijkervaring opgebouwd worden om mee verder te komen.

Subsidie regeling voor twee innovatieve stalsystemen

Deze tranche is opengesteld voor melkveehouders omdat er voor melkvee recent twee nieuwe stalsystemen in de Regeling ammoniak en veehouderij zijn opgenomen: A 1.37 (indrukbare drainerende loopvloer van BVPro) en A 1.39 (Lely Sphere). De provincie stelt daarom opnieuw een subsidiebedrag beschikbaar voor boeren die deze innovatieve stalsystemen willen aanschaffen. Dat kan voor maximaal 40% gesubsidieerd worden en maximaal € 25.000  per bedrijf. Jonge boeren worden extra ondersteund om hun bedrijf toekomstbestendig te maken, daarom krijgen zij gunstigere voorwaarden en geldt een maximumbedrag van € 30.000 per bedrijf. In totaal is er € 460.000 beschikbaar in de First Movers-regeling. De regeling is open op 13 december en aanvragen worden beoordeeld/toegekend op volgorde van binnenkomst. De provincie is verder voornemend om deze subsidieregeling weer open te stellen zodra er nieuwe brongerichte systemen voor andere diercategorieën beschikbaar komen.

Geïnteresseerd in deze subsidie?

Heeft u interesse in deze subsidieregeling? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Maaike of Eric of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

* verplichte velden

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuws