Goed sonderen bespaart geld
Bij het ontwerpen en bouwen van een fundering dient de draagkracht van de ondergrond goed in kaart gebracht te worden. Dit proces, bekend als sonderen,...
Lees verderVia haar stage bij een zelfzuivelaar in België kwam Petra Commijs (25) op het idee om thuis aan de slag te gaan met zuivel. In 2018 begon ze in het oude tanklokaal, met een pannetje op het fornuis. De afzet van Hoeksche Zuivel verliep boven verwachting; inmiddels staat er een gloednieuwe zuivelloods annex winkel te pronken.
De familie Commijs - Petra, broer Jan van 27 en hun ouders Arie en Heleen – hebben in Maasdam een bedrijf met ruim honderd stuks melkvee. “Mijn vader doet het landwerk, Jan de koeien, en mijn moeder de kalveropfok en de administratie”, vertelt Petra. “Toen ik thuis kwam, moest ik voor mezelf ook een plekje zien te veroveren. En ik zie het wel als mijn missie om boer en burger meer te verbinden, de boerderij meer toegankelijk te maken. Daarom ben ik de zuiveltak begonnen.”
In 2015 was er al een nieuwe stal gebouwd met melkrobots. In het oude tanklokaal ging Petra van start met dagverse zuivel en ijs. Yoghurt, vla, kwark, karnemelk en ijs in allerlei smaken. Dat werd verkocht vanuit een blokhut op het erf. In de coronatijd groeide de afzet flink en er kwam ook vraag vanuit de supermarkten bij. De familie Commijs liep letterlijk en figuurlijk tegen de grenzen van het tanklokaal op. “We overschreden elke keer het maximum van wat we daar konden produceren. We wilden het echt groter op gaan zetten”, vertelt Petra.
Samen met Christiaan de Ruijter, projectleider Bouw bij DLV Advies, die ook de bouw van de nieuwe stal had begeleid, schoven ze aan tafel. Er werden bouwtekeningen gemaakt, de bouwvergunning werd aangevraagd en bouwbedrijven werden benaderd voor de aanbesteding. “Het was fijn om dat allemaal uit handen te kunnen geven”, vertelt ze. “We hadden het ook zelf kunnen doen, maar dan kost het ons dubbel zo veel tijd. De adviseurs van DLV Advies hebben overal goede contacten; ze weten precies wie ze bij de instanties moeten benaderen en ze weten welke bouwbedrijven ervaring hebben met het bouwen van zoiets.”
De vergunning voor de zuivelloods was snel rond; de bouw zelf liep door corona en gebrek aan bouwmaterialen wel vertraging op. Begin april konden ze het gebouw in gebruik nemen; eerst alleen de winkel, maar inmiddels is ook de productie overgegaan naar de nieuwe ruimte. “We zijn net voor het zomerseizoen gestart”, vertelt Petra enthousiast. “Het bevalt super. We hebben hier nu een volwaardige zuiveltak, met voldoende capaciteit om straks alle melk van onze koeien zelf te verwerken.” In totaal produceren ze 1,1 miljoen kilo melk. Daarvan wordt nu ongeveer een derde verzuiveld. Als vader en moeder Commijs op termijn een stap terug doen, staat er voor Petra en Jan een overnamewaardig bedrijf klaar met een mooie zuiveltak.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u de mogelijkheden voor een nevenactiviteit of verbreding bespreken, neem dan vrijblijvend contact op met Christiaan de Ruijter. Hij helpt graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.
Bij het ontwerpen en bouwen van een fundering dient de draagkracht van de ondergrond goed in kaart gebracht te worden. Dit proces, bekend als sonderen,...
Lees verderDLV Advies is erkend partner van TUV Nord voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Voor klanten die het ontwerp en/of de bouwbegeleiding laten uitvoeren...
Lees verder