1 miljard euro SDE+ subsidie eerder beschikbaar

Publicatiedatum: 15 juli 2016

In de eerste helft van dit jaar is ruim twee keer zoveel SDE+ subsidie aangevraagd voor hernieuwbare energieprojecten dan beschikbaar was. Het komend half jaar stelt het kabinet daarom 1 miljard euro meer subsidie beschikbaar dan eerder was aangekondigd. Het gaat hier niet om nieuw geld, maar om budget dat voor de komende jaren al begroot was voor hernieuwbare energie. Ook agrarische ondernemers komen in aanmerking voor deze subsidie. Dit najaar vindt de volgende openstellingsronde plaats. 

Minister Kamp van Economische Zaken: "Door nu subsidie eerder beschikbaar te stellen, kunnen meer projecten doorgang vinden en zetten we weer een belangrijke stap richting het doel van 16% hernieuwbare energie in 2023.”

Zonnepanelen

In de eerste helft van dit jaar is voor 4 miljard euro subsidie verstrekt aan biomassa-, zon-, geothermie- en windenergieprojecten. Opvallend is dat bijna 90 procent van de projecten die een subsidie beschikt hebben gekregen, een zonproject is. Het gaat om 872 van de in totaal 986 projecten. Dit zijn veelal kleinschalige projecten.

Kostenreductie

De SDE+ is zo ingericht dat zoveel mogelijk hernieuwbare energie wordt opgewekt tegen zo laag mogelijke kosten. Dit betekent dat projecten die voor een goedkoper subsidiebedrag inschrijven, meer kans hebben de subsidie te ontvangen. Binnen de SDE+ is ook ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve technieken.
In 2017 zal het SDE+ budget naar verwachting vergelijkbaar zijn met het budget van 2016. Hierover wordt aan het einde van dit jaar meer bekend gemaakt.

Aanvragen

De voorjaarsronde SDE+ is gesloten. In het najaar is er weer een openstellingsronde en kunt u een subsidie aanvragen via het eLoket van RVO. Bij het aanvragen moet u alle benodigde vergunningen en bijlagen meesturen, met een sterke haalbaarheidsstudie. Zorg dat u alle benodigde documenten op tijd heeft als u dit najaar subsidie aanvraagt, want geen vergunning(en), terwijl wel vereist, betekent geen SDE+ subsidie.

Wilt u meer weten over de SDE+ regeling? Neem contact op met onze specialist SDE Thijs de Jong via 06 26 54 23 97 of t.dejong@dlvadvies.nl ook kunt u contact opnemen met onze specialist Joan van den Heuvel via 06 26 54 23 98 of j.vandenheuvel@dlvadvies.nl of kijk op de website van RVO.nl. 

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar