Blog: Een betere toekomst met GvO's

Publicatiedatum: 09 juli 2018

Stijn Haarhuis, specialist duurzame energie bij DLV Advies, geeft zijn visie op Garanties van Oorsprong in deze blog.

Garanties van Oorsprong (GvO’s) of groencertificaten zijn steeds meer in trek. Duurzame energie opwekken loont financieel nu nog met de SDE-regeling, maar dat houdt binnen een aantal jaren op. Mijn advies voor de boer is op zoek te gaan naar alternatieven, bijvoorbeeld GvO’s. Je kunt ze kopen en verhandelen.

Garanties van Oorsprong, afgekort GvO’s, zijn certificaten die vooral stroomleveranciers gebruiken om de geleverde stroom te vergroenen. Deze groene stroom is ‘verhandelbaar’ en daarmee aantrekkelijk voor zowel de leverancier als de eindgebruiker. GvO's kunnen worden verhandeld door energiebedrijven en allerlei bedrijven die ingeschreven staan als handelaar. GvO’s garanderen dat de opgewekte energie hernieuwbaar wordt ingezet. De consument ontvangt zo de beloofde groene stroom, mits hij dat heeft aangevraagd bij de energieleverancier.

SDE-subsidie stopt

Als je hernieuwbare energie gaat produceren, is de regeling voor Stimulering Duurzame Energie (SDE) onmisbaar als investering vooraf. Om zonnepanelen of windmolens te installeren kunnen boeren aanspraak maken op deze subsidie. Maar deze regeling houdt wel op, waarschijnlijk al binnen nu en 15 jaar. Dat is een relatief korte tijd als je je investering in zonnepanelen en/of windmolens terug wilt verdienen. 
Dat betekent dus dat de boer op zoek moet naar alternatieve verdienmodellen. Een goed alternatief zijn dan GvO’s of groencertificaten. Ik zou daar zeker in meegaan als boer. Het is goed om te investeren in duurzame energie in deze tijd waarin we aan het klimaatakkoord moeten voldoen. En als dat dan financieel haalbaar moet zijn, investeer dan ook in GvO’s.

Grote afnemers

Groencertificaten kun jezelf aanvragen en dus gaan verhandelen, zodat je er een bepaald bedrag mee kan verdienen. In Nederland zorgt Certiq voor de afgifte en waarborging van alle GvO’s. Deze netbeheerder koppelt de groene stroomproductie aan GvO’s en geeft deze digitaal af.
Voor elke opgewekte Megawatt uur (MWh) ofwel 1.000 kWh die de eindgebruiker verbruikt, geeft Certiq één GvO af. Voor grote agrarische afnemers, met vaak 3 x 50 A-aansluitingen, die grootschalig hebben geïnvesteerd in zonnepanelen of windmolens loont dit al snel. Financieel gezien heeft het aanvragen van GvO’s alleen zin voor grote ondernemingen. 

Prijs GvO's

GvO’s kosten nu € 6 per stuk (juli 2018, via WISE Nederland). Juist nu is het aantrekkelijk om in GvO's te investeren, want de laatste jaren is de prijs van GvO’s alleen maar gestegen en de verwachting is dat dit verder gaat stijgen. Daarom is het nu de juiste tijd om de certificaten te verhandelen.

Dakverhuur met GvO

Voor boeren zonder dikke beurs is een dakhuurconstructie na het plaatsen van zonnepanelen een aantrekkelijke optie. Dat kan heel goed in combinatie met groencertificaten. De boer krijgt een vergoeding voor het beschikbaar stellen van zijn dak. De certificaten die hij ontvangt na het opwekken en verbruiken van de zonne-energie gaan dan direct naar de huurder van het dak. Zo heeft de boer minder financiële lasten en kan hij het ontvangen geld opnieuw investeren. Hij verkoopt zo de GvO’s direct door. Vanuit DLV Advies adviseer ik u hierover graag.

Kortom, bezint eer ge begint en neem vandaag alvast een beslissing hoe je op andere manieren dan met subsidie kunt (terug)verdienen aan duurzame energie. 

Deze blog is in juli verschenen op Boerenbusiness.nl.

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Accu het antwoord op de uitdagingen van de energietransitie, verdienmodel echter onzeker

Accu's lijken het antwoord te zijn op de uitdagingen waarmee de energietransitie te maken heeft. Maar het terugverdienen van een accu voor bedrijven...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar