Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing
De prijzen van accu’s voor energieopslag dalen momenteel sterk. Voorheen was de aanschaf van zo’n accu voor bijvoorbeeld de opslag van je eigen...
Lees verderDuurzaam ondernemen is een actueel thema binnen de agrarische sector. Binnen de rundveesector kan er nog veel geld bespaard worden op de energierekening door te verduurzamen. Ton van Esch, projectleider Bouw Rundvee legt uit hoe dit kan.
“Op rundveebedrijven zijn er vaak een aantal apparaten en machines die veel energie verbruiken. Deze zijn in de loop van de tijd op het bedrijf gekomen en kunnen door nieuwe kennis en technieken worden geoptimaliseerd. Samen met collega specialisten op het gebied van energie heeft DLV Advies een energiescan ontwikkeld speciaal voor melkveehouders. Tijdens een bedrijfsbezoek wordt gekeken naar de verschillende ‘grote energieverbruikers’ die op een rundveebedrijf aanwezig zijn. Vaak zien we dat melkrobots, koeltanks en vacuümpompen veruit de grootste energieverbruikers zijn. Deze machines en apparaten hebben veel energie nodig om te kunnen opwarmen of juist afkoelen. In veel gevallen kan er door middel van een slimme investering, zoals het plaatsen van een voorkoeler of frequentieregelaar, enorm veel kilowatt stroom bespaart worden. Naast de relatief grotere investeringen kan er zeker ook gedacht worden aan kleine aanpassingen, zoals het ophangen van bewegingssensoren of het isoleren van leidingen.”
Na het bedrijfsbezoek ontvangt de ondernemer het persoonlijke advies uitgewerkt in een rapport waarop te zien is waar en hoeveel er bespaart kan worden. De terugverdientijd van de verschillende opties is sterk afhankelijk van het gebruik van een apparaat. Zo zal het vervangen van oude tl-verlichting met 10 branduren per dag sneller zijn terugverdiend, dan een lamp die 2 uur per dag brand. Ton: “Het is daarom belangrijk om samen met de ondernemer de situatie goed in kaart te brengen, zodat wij kunnen bepalen wat interessant en haalbaar is.”
Een voorbeeld van een besparing is het plaatsen van een voorkoeler tussen de melktank en de melkinrichting. Door deze te plaatsen gaat de melk niet rechtstreeks de tank in, maar wordt deze eerst gekoeld met koud water. Daardoor gaat de melk koeler de tank in en hoeven de koelmotoren minder hard te draaien. Bij een robotbedrijf met een productie van 1,5 miljoen liter per jaar is er ruim 18.000 kWh stroom nodig om de melk te koelen tot 4 graden Celsius. Bij het plaatsen van een voorkoeler kan er 5 kWh per 1.000 liter bespaart worden. In dit voorbeeld betekent dat dus ruim 7.500 kWh per jaar, waardoor de energierekening met ruim € 500 verlaagd wordt.
DLV Advies biedt op maat gemaakt energieadvies. Naast het advies zorgen wij er ook direct voor dat u voldoet aan de informatieplicht energiebesparing. U kunt direct aan de slag met energiebesparing op uw bedrijf. De Energiescan is toepasbaar binnen ieder agrarisch bedrijfstype.
Wilt u ook weten hoe u ervoor staat? Neem dan contact op met een van onderstaande adviseurs.
De prijzen van accu’s voor energieopslag dalen momenteel sterk. Voorheen was de aanschaf van zo’n accu voor bijvoorbeeld de opslag van je eigen...
Lees verderStroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....
Lees verder