€5 miljoen extra voor verwijderen asbest

Publicatiedatum: 25 augustus 2016

Het kabinet trekt dit jaar €5 miljoen extra uit voor subsidie voor het verwijderen van asbestdaken. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma besloten. 

De subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken is populair. Voor dit jaar was €10 miljoen vrijgemaakt. Dit subsidieplafond is al bereikt. Om te voorkomen dat ondernemers een jaar moeten wachten heeft Dijksma een deel van het totaal beschikbare budget van tenminste €75 miljoen naar voren gehaald, waarmee het budget voor de regeling voor dit jaar €15 miljoen wordt. Het totale budget voor de regeling blijft ongewijzigd.

Dijksma is blij dat de regeling goed aanslaat. “Dit geeft aan dat de subsidieregeling inderdaad het saneren van asbestdaken stimuleert. Ik zal blijven monitoren of het gebruik van de regeling het gewenste verloop en effect heeft”, schrijft Dijksma in haar brief aan de Tweede Kamer.

Voorwaarden subsidie verwijderen asbest

Subsidie voor het verwijderen van asbestdaken kan aangevraagd worden door ondernemers, particulieren, non-profitorganisaties en overheden. De subsidie kan pas aangevraagd worden als het asbestdak al is verwijderd. Voor de subsidie moet het dak tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019 worden verwijderd. De subsidie bedraagt €4,50 per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van €25.000 per adres. Alleen daken groter dan 35 vierkante meter komen in aanmerking voor subsidie.

Asbest eraf, zonnepanelen erop

Naast de subsidie voor enkel het verwijderen van asbest, kan er met de provinciale subisideregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ subsidie aangevraagt worden voor het verwijderen en saneren van asbest en het vervolgens plaatsen van zonnepanelen binnen hetzelfde bouwblok. De provincie stelt hiervoor € 4,5 per m2 asbestdak ter beschikking met een maximaal subsidiebedrag van € 15.000,- per aanvrager. De subsidieregeling ‘Asbest eraf, Zonnepanelen erop’ is bedoeld voor agrariërs, voormalig agrariërs en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok. De subsidieregeling loopt nog tot eind oktober 2016 mits er voldoende budget is. Per provincie kunnen er specifieke voorwaarden gelden voor de regeling ‘Asbest eraf, Zonnepanelen erop’

Bereken uw rendement

Investeren in zonnepanelen is de laatste jaren steeds interessanter geworden. Zeker in combinatie met bovenstaande subsidieregelingen. Het is verstandig om uw situatie objectief en onafhankelijk te laten bekijken en berekenen. DLV Advies beschikt over een rekenmodel waarmee het rendement berekend wordt mèt en zònder gebruikmaking van subsidies en fiscale regelingen. Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van een subsidie? Of wilt u weten wat het rendement van zonnepanelen in uw situatie is? Neem dan contact op met Ton van Esch, Joan van den Heuvel, Thijs de Jong of Gerben de Vries of laat hier uw gegevens achter.

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar