Gevolgen lagere SDE subsidie voor groengas

Publicatiedatum: 07 september 2023

31 augustus, kort voor de openstelling van de SDE++regeling, heeft RVO een opvallende publicatie gedaan over de SDE-tarieven voor 2023. Het blijkt dat de eerder gecommuniceerde fasebedragen voor de categorie monomestvergisting niet juist zijn berekend, waardoor de bedragen te hoog zijn vastgesteld. De subsidiebedragen voor monomestvergisting met groengas zijn naar beneden bijgesteld.

“De impact van deze correcties op het totale subsidiebedrag is fors”, benoemt Joan van den Heuvel, productmanager Energie bij DLV Advies. “Voor projecten met installaties tot 450 kW betekent dit een daling van de (gegarandeerde) inkomsten, van ca. 23% . Dit heeft gevolgen voor de terugverdientijd van monomestvergisting in combinatie met groengas en dus ook op het verkrijgen van financiering voor de projecten. Desondanks dat blijft het in veel gevallen interessant om de investering in een monomestvergistingsinstallatie te doen.


GVO’s bieden perspectief

“Ondanks de langere terugverdientijd door de lagere tarieven, biedt de SDE-aanvraag nog steeds zekerheid van inkomsten”, vervolgt Joan. “Daarbovenop komt nog de kans dat de marktwaarde van groengas samen met de waarde van Garanties van Oorsprong (GVO's) het nieuwe SDE-bedrag zal overschrijden, wat kan resulteren in hogere inkomsten. We attenderen onze klanten er wel op dat deze extra inkomsten niet gegarandeerd zijn.” In de businesscases die wij doorrekenen, gaan we qua inkomsten uit van het SDE-bedrag. Dit is als ware het worst-case scenario, welke bij een goede markt voor gas en GVO’s enkel een beter resultaat kan geven.
 

SDE-subsidie zekerheid voor financierders

De SDE-subsidie voor monomestvergisting voorziet in een financiële tegemoetkoming die de onzekerheden en kosten van het opzetten en exploiteren van een vergistingsinstallatie helpen compenseren. “Met name voor investeerders biedt de SDE-subsidie een zekerheidsniveau, waardoor de economische levensvatbaarheid van deze projecten gewaarborgd blijven. Nieuw in de SDE++ regeling voor groengas  is dat de waarde van de GVO’s onderdeel kunnen worden van het correctiebedrag op het bruto SDE-bedrag. Dit heeft te maken met de a.s. bijmengverplichting voor groengas, waardoor de waarde van GVO’s fors kan gaan stijgen.

Zie onderstaand de gecorrigeerde bedragen, zoals RVO deze heeft gecommuniceerd. 

Groengas SDE-categorie Per Basisbedrag foutief (€ / eenheid) Basisbedrag correct (€ / eenheid)
Monomestvergisting ≤ 450 KW m3 1,935 1,488
Monomestvergisting > 450 KW m3 1,375 1,041
Monomestvergisting verlengde levensduur m3 1,631 1,184
Monomestvergisting verlengde levensduur ombouw m3 1,726 1,279

 

SDE-subsidie aanvragen?

Wilt u hier meer over weten over de mogelijkheden voor monomestvergistingsinstallaties of wilt u een SDE-subsidie aanvragen? Vul onderstaand formulier in of neem contact op met een van onze adviseurs.

* verplichte velden

 

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Accu het antwoord op de uitdagingen van de energietransitie, verdienmodel echter onzeker

Accu's lijken het antwoord te zijn op de uitdagingen waarmee de energietransitie te maken heeft. Maar het terugverdienen van een accu voor bedrijven...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar