Kijk veel bekeken webinar monomestvergisting terug

Publicatiedatum: 29 april 2024

De interesse in monomestvergisting als duurzame bedrijfsactiviteit neemt toe onder boeren. Door de hogere subsidies, aankomende bijmengverplichting en onlangs het goedkeuren van het renure-voorstel willen steeds meer melkvee- en varkensbedrijven weten hoe monomestvergisting zou passen in hun bedrijfsvoering. Tijdens het webinar monomestvergisting op 10 april praatten adviseurs Rick Kanters en Erik Drost ruim 250 geïnteresseerden hierover bij. Webinar gemist?

Kijk hem hier terug

Rick Kanters, projectleider Energie bij DLV Advies begint het webinar met de kern van monomestvergisting. “We worden steeds meer afgerekend op emissies van gassen die invloed hebben op het broeikaseffect. Methaangas speelt hierin een belangrijke rol. Dit gas vervliegt nu in de mestput. Met monomestvergisting wordt methaan omgezet naar biogas. Hiermee voorkom je methaanemissie in de stal en creëer je een extra verdienmodel op je erf”.

Opties voor toepassen van biogas

Er zijn verschillende opties voor vergisten van de mest en het toepassen van het biogas: omzetten naar elektriciteitsproductie middels een WKK op je eigen erf, zelf opwaarderen naar groen gas, opwaarderen naar groen gas in een cluster of centraal vergisten van de mest naar biogas en eventueel opwaarderen naar groen gas. Erik Drost, projectleider Energie bij DLV Advies licht tijdens het webinar de verschillende opties en de voor- en nadelen toe. Erik, “De best passende mogelijkheden zijn afhankelijk van onder andere bedrijfsgrootte, ligging van het bedrijf en wensen van de ondernemer zelf.”

Investeringen en opbrengsten

Voor een maximale biogasopbrengst is dagverse mest cruciaal. Om deze te verkrijgen is een dichte vloer noodzakelijk. Erik, “Het creëren van een dichte vloer is een investering die nodig is voor monomestvergisting. De hoogte van de investering is zeer afhankelijk van de bedrijfssituaties. Qua opbrengsten geeft de voorpublicatie van de SDE++ volop kansen. In praktijk zien we terugverdientijden tussen de 3 en 8 jaar.”

De SDE++ subsidie is een minimale gegarandeerde opbrengstprijs per kubieke meter geleverd gas of per kilowattuur aan elektriciteit en warmte. Deze subsidie geldt voor een periode van 12 jaar. Voor 2024 is 11,5 miljard beschikbaar gesteld. De brutogarantieprijs voor groen gas t/m een vermogen van 110 Kw is ca. € 2,13/m3 groen gas. Boven de 110Kw is de brutogarantieprijs ca € 1,55/m3. De openstelling staat gepland van 10 september 2024 t/m 7 oktober 2024.  Rick, “Wil je in aanmerking komen voor SDE++ subsidie voor monomestvergisting zet dan vaart achter het aanvragen van de vergunning. Deze moet beschikt zijn voordat je de subsidie kunt aanvragen.”

De aankomende bijmengverplichting zorgt ervoor dat het verdienmodel nog interessanter kan worden. Door de bijmengverplichting in 2026 is de doelstellig van de overheid dat in 2030 minimaal 20% groen gas gebruikt wordt door de gebouwde omgeving. De prijs van de groen gas-certificaten (zogenaamde GGE’s) zal dan naar verwachting stijgen, tot mogelijk boven de SDE garantieprijs. Hiermee wordt het makkelijker om de projecten gefinancierd te krijgen.

Quickscan, begeleiding en meer

“Om een goed beeld te krijgen van het rendement van monomestvergisting en welke optie het best passend is, bieden we een Quickscan aan”, vertelt Erik."Hierbij komen we op uw bedrijf, bekijken we uw situatie en rekenen we het rendement van de diverse opties voor u door. Bij DLV Advies kun je ook terecht voor: benodigde vergunningen, SDE++ subsidie, begeleiding bij financiering, opstellen van de contracten, offertevergelijking en bouwbegeleiding, clusterbegeleiding en projectleiding van het hele traject.”

Terugkijken? 

Heeft u het webinar gemist? U kunt het webinar terugkijken via onderstaande knop. 

terugkijken


Meer weten

Heeft u een vraag over monomestvergisting? Onze adviseurs staan voor u klaar.

* verplichte velden

 

 

 

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Zonnepanelenbezitters let op: SDE correctiebedragen 2023 vastgesteld

Veel ondernemers met zonnepanelen die deelnemen aan de SDE subsidieregeling kunnen alsnog SDE subsidie ontvangen over het afgelopen jaar. RVO heeft onlangs...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties