Meer opbrengst door advies van een Solar-Specialist

Publicatiedatum: 12 juli 2021

Zonne-energie is een specialistisch vakgebied waarbij gewerkt wordt met hoogspanning. Daarbij heeft het systeem een lange levensduur dat, na installatie, vaak 25 jaar of langer op het dak ligt. Ondeskundige installatie en advies kunnen gevaar opleveren en ook verminderde of te lage opbrengsten. Ook de (prijs)ontwikkelingen in de markt en de daarbij behorende subsidiabele regelingen zijn een reden om een erkende Solar-Specialist te betrekken wanneer er plannen zijn tot aanschaf van zonnepanelen.

Anneke van Uden en Erik de Jonge, beide projectleiders Energie bij DLV Advies staan ingeschreven in het Solar-register. Hierin staan alle professionals die zijn opgeleid op het gebied van zonne-energie en die hebben aangetoond het zonnestroomsysteem echt te doorgronden.

Kennis over energie

De opleiding tot Solar-Specialist gaat gedetailleerd in op systeemontwerp, de economische aspecten en advisering van zonne-energie. Na afronding van de opleiding volgt een registratie in het register van Solar-Specialist. Naast gedegen kennis van economische, technische en praktische aspecten, zijn Solar-Specialisten volledig op de hoogte van de mondiale energieproblematiek en de ontwikkelingen in de markt voor zonnepanelen. Anneke van Uden die tijdens Dé Appeldag op 8 juli jl. nog diverse rondleidingen heeft verzorgd voor de bezoekers op het zonnepanelen dak bij fruitteelt bedrijf Van den Brink BV in ’t Goy, vult aan: “We merken dat de interesse voor duurzame energie groot is maar dat de verdiepingsslag in kennis hierin nog ontbreekt. Zeker met betrekking tot hoogspanning en dakconstructie, kan dat bij ondeskundige installatie gevaar opleveren.”

Aanleg in 3 fasen

Tijdens haar rondleiding vertelt Anneke gedreven over de aanleg van het zon-op-dak systeem die bij Van den Brink BV in drie fasen zijn geïnstalleerd. Momenteel zit de aanleg voor het vierde zonnepanelendak in de opstartfase. “Dit bedrijf is de afgelopen decennia flink uitgebreid. Daardoor is de aanleg in verschillende periodes gerealiseerd. Dit betekent ook dat er bij dit bedrijf drie SDE- subsidies lopen. Een financiële tegemoetkoming die 15 jaar wordt toegekend. Voorwaarde is dat het zonnepanelensysteem aangesloten dient te worden op een groot zakelijke aansluiting (groter dan 3 x 80A). Deze aansluiting hoeft overigens nog niet aanwezig te zijn ten tijden van de aanvraag.
Voor een kleinverbruikaansluiting (tot en met 3 x 80 A) is er de EIA-regeling (eenmalig fiscale aftrek) of de ISDE-subsidie waarvan circa 25% van de onkosten wordt vergoed”, informeert Anneke de bezoekers.

Verzekerd van een goed systeem

Na een uitleg over verschillende soorten montagesystemen van zonnepanelen, waarbij de focus wordt gelegd op zoveel mogelijk zon-opbrengst en kwaliteit van de constructie, vertelt Anneke over de nieuwste ontwikkelingen. “Zonnepanelen hebben momenteel een vermogen dat hoger ligt dan ooit. Dit is ook interessant voor energieproducenten. Het maximale vermogen voor zonnepanelen ligt nu rond 400 Wp. En dit blijft stijgen, er zijn inmiddels al panelen die nog een veel hoger Wp vermogen hebben per paneel, alleen zijn deze nog te duur voor de ‘reguliere’ markt. Op het dak van het fruitteelt bedrijf worden in fase vier zonnepanelen gelegd die een vermogen hebben van 445 Wp, al zijn deze panelen met hun 2 meter wel een stuk langer dan het reguliere formaat. Erik de Jonge vult Anneke aan:” Naast advies over type paneel en installateur zijn de verzekeringsvoorwaarden een belangrijk item bij de aanleg. Waar tot een aantal jaren terug enkel gemeld moest worden dat er zonnepanelen geplaatst waren op een dak, zijn de verzekeringsvoorwaarden momenteel een stuk strenger. En terecht ook, gezien de omvang en technische levensduur van dergelijke systemen. Een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden bij aanleg van een PV-systeem zijn o.a.: locatie van de omvormers, toepassen van externe aardlekschakelaars, ophangen connectoren en het wegwerken van bedrading in kabelgoten, voorkomen van inductielussen, aarding van het systeem en de dikte van de bekabeling.

Batterij voor opslag zonne-energie

Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen in de markt? “Ja zeker”, beantwoordt Anneke deze vraag vol overtuiging. “De accu voor energie-opslag is in opkomst. Het product staat nu nog in de kinderschoenen maar ik verwacht dat dit binnen drie jaar volop in Nederland wordt geïntroduceerd. Wanneer je meer stroom produceert dan je op dat moment nodig hebt, gaat deze stroom naar het elektriciteitsnet. Op zich geen probleem want door de salderingsregeling bij een kleinzakelijke aansluiting, kun je deze stroom wegstrepen van de stroom die wordt afgenomen van het energiebedrijf. Waarschijnlijk zal vanaf 2023 deze regeling versoberen en dan is het goed om opgewekte energie op te kunnen slaan en deze op een later tijdstip te kunnen gebruiken zonder gebruik te hoeven maken van het elektriciteitsnet.”

Wilt u verzekerd zijn van een betrouwbare installatie, onze erkende Solar-Specialisten helpen u daar graag bij. Meer informatie is te vinden op www.solar-register.nl.

Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing

De prijzen van accu’s voor energieopslag dalen momenteel sterk. Voorheen was de aanschaf van zo’n accu voor bijvoorbeeld de opslag van je eigen...

Lees verder

Te weinig stroom: Wat nu?

Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar