Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

Publicatiedatum: 13 mei 2024

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar is niet één pasklaar antwoord op”, zegt projectleider Energie Wouter Lampert. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden voor rendementsverbetering. Wat past het beste bij het bedrijf? “Daarom hanteren we een gestructureerde aanpak, die uiteindelijk de beste oplossing biedt.”

“Ondernemers die meer rendement uit hun zonnepaneleninstallatie willen halen, zien in de aanschaf van een accu vaak de snelste oplossing. Maar voordat je meteen zo’n forse investering doet, is het verstandig om eerst alle andere factoren te onderzoeken”, adviseert Wouter.

“Begin eens met een monitoringsrapportage. Daarbij nemen we de opwekcijfers van het systeem onder de loep en de facturen van de energieleverancier en netwerkbeheerder. Soms zijn de netwerkkosten heel hoog, doordat het gecontracteerde vermogen te hoog is. De afgelopen jaren zijn de netwerkkosten bovendien landelijk sterk gestegen door de drukte op het energienet.. Die kosten hadden ondernemers ook gehad als ze geen zonnepaneleninstallatie hadden aangeschaft.”

Een monitoringsrapport ontrafelt de vaak ondoorgrondelijke wirwar aan facturen van de diverse betrokken partijen. “Je krijgt inzicht in de kosten en opbrengsten van de zonnepanelen, zowel in kWh als in euro’s. Klopt het allemaal met de oorspronkelijke rendementsberekening? Als daaruit afwijkende technische of financiële waarden komen, kun je kijken of er bijvoorbeeld nog extra opwek te realiseren is, of dat er eventueel energiebesparende maatregelen zijn door te voeren.”

Energiecontract doorlichten

Een tweede stap is het doorlichten van het energiecontract. “Welk soort contract je hebt, kan veel verschil maken in het rendement van de zonnepanelen”, licht Wouter toe. “Enerzijds worden er soms rare constructies gemaakt door energieleveranciers, anderzijds is het voor ondernemers niet altijd duidelijk tegen welke prijzen ze daadwerkelijk worden afgerekend.”

De onbalanskosten zijn zo’n onderdeel van het contract waar Wouter en zijn collega’s kritisch naar kijken. Hier gaat het om het verschil tussen de verwachte en de daadwerkelijke levering (en afname) van opgewekte elektriciteit. Ook hierin zitten flinke verschillen tussen de verschillende energiecontracten. “Zijn de onbalanskosten voor een vast bedrag afgekocht, worden ze individueel verrekend per aansluiting of betaal je een voorschot en moet de daadwerkelijke rekening nog komen? Afhankelijk van de situatie kan het snel lonend zijn om over te stappen naar een ander contract.”

Specifiek (onbalans)stroomcontract

Het afsluiten van een specifiek (onbalans)stroomcontract in combinatie met een energiemanagementbox is dan een optie. Je kan hiermee de negatieve energieprijzen op de onbalansmarkt af vangen. Zo’n systeem rekent per kwartier uit wat het beste is: wel of geen opwek leveren aan het net of het eigen verbruik tijdelijk verhogen dan wel verlagen. Het in- en uitschakelen van de apparatuur is dan gekoppeld aan de box.

Opstap naar accu

“Het afsluiten van een specifiek (onbalans)stroomcontract is in de praktijk vaak een opstap naar de derde stap, een accu”, zegt Wouter. Hoewel accu’s momenteel nog vrij prijzig zijn, is de aanschaf in sommige gevallen het overwegen waard. “Stroom opslaan in een accu kost circa 15 tot 20 cent per kWh, al zien we hier wel een dalende trend”, geeft hij aan. “Het rendement van een accu staat of valt met de juiste aansturing. Hiervoor is een energiemanagementbox noodzakelijk.” De aanschaf van een accu kan fiscaal gezien tevens gunstig uitpakken in het kader van de energie-investeringsaftrekregeling.

Onafhankelijk advies cruciaal

Zo zijn er meerdere knoppen waaraan je kunt draaien als het gaat om het verhogen van het rendement van de zonnepaneleninstallatie. “Een energiecontract is complexe materie. Goed onafhankelijk advies is hierbij cruciaal”, benadrukt Wouter. Een monitoringsrapportage door DLV Advies kost circa € 750. Met een wijziging van het contract of overstap naar een andere energieleverancier verdienen die kosten zich doorgaans vlot terug, is de ervaring.

Meer weten

Wilt u meer weten over het verhogen van het rendement op uw zonnepanelen, vraagt u zich af of uw energiecontract nog passend is of heeft u interesse in een accu? Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem contact op met een van onze adviseurs of vul het onderstaande formulier in.

* verplichte velden

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Zonnepanelenbezitters let op: SDE correctiebedragen 2023 vastgesteld

Veel ondernemers met zonnepanelen die deelnemen aan de SDE subsidieregeling kunnen alsnog SDE subsidie ontvangen over het afgelopen jaar. RVO heeft onlangs...

Lees verder

Meer nieuws