Energieadvies brengt familie Van Assen vooruit
‘Blij met onafhankelijk paar ogen die kritisch meekijken’ De familie Van Assen, Herman en Marianne en hun kinderen Marlies en Henri, runnen...
Lees verderDe opslag van (zelf geproduceerde) energie staat volop in de belangstelling. “Het is absoluut hot”, ervaart Gert aan het Rot, projectleider Energie bij DLV Advies. "Aangezien een accu een substantiële investering betreft, is het cruciaal om een accu te selecteren die perfect aansluit bij de behoeften van uw bedrijf. De terugverdientijd is afhankelijk van diverse factoren."
Veel agrarisch ondernemers hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in zonnepanelen dan wel een kleine windmolen om zelf energie op te wekken. En met de hoge stroomkosten in het achterhoofd wil men die dure energie ook graag opslaan.
Maar dat kan niet zomaar in een willekeurige accu, benadrukt Gert. “Accu's variëren sterk in type en grootte, van het formaat van een transformatorhuisje tot een zeecontainer, met kosten tussen 1 en 3,5 ton. Het geselecteerde type accu dient perfect aan te sluiten bij de behoeften van het bedrijf om het maximale potentieel te benutten."
Gert benoemt de complexiteit voor agrarische ondernemers: "De technologie is nog niet zo ver dat de opgewekte stroom in de zomermaanden opgeslagen kan worden voor wintergebruik. Op dit moment is het essentieel om te focussen op het dagelijkse energiegebruik, waarbij de nadruk ligt op de afname van het net, eigen verbruik en teruglevering aan het net, gereguleerd door middel van een accu. Kortom, de capaciteit om flexibel in te spelen op marktvariaties." Waar moet je dan onder meer op letten? Volgens Gert moet je dan kijken naar welke afname je hebt op welk moment, en of het gecontracteerde vermogen toereikend is. Daarnaast moet de aansluiting passend zijn, en moet je kunnen voldoen aan de gestelde veiligheidseisen.
Gert: "Het aantal cycli, oftewel hoe vaak een accu oplaadt en ontlaadt, speelt een belangrijke rol. Een gemiddelde accu heeft een levensduur van zesduizend cycli, wat doorgaans resulteert in een terugverdientijd van tien jaar. Echter, als een bedrijf bijvoorbeeld meerdere cycli per dag genereert, kan de accu al na zeven jaar zijn levensduur bereiken, terwijl de terugverdientijd oorspronkelijk tien jaar bedroeg."
"De terugverdientijd hangt eveneens af van de stroomprijs in de komende jaren, en deze is nooit voor 100 procent te voorspellen", voegt de adviseur toe. "Voor velen is het verdienmodel in een accu een belangrijk aspect. Echter, wij zien dat het op dit moment slechts voor 15 tot 20 procent van alle gevallen daadwerkelijk interessant is. Voor anderen ligt de motivatie simpelweg in duurzaam omgaan met energie, los van puur financiële overwegingen."
‘Blij met onafhankelijk paar ogen die kritisch meekijken’ De familie Van Assen, Herman en Marianne en hun kinderen Marlies en Henri, runnen...
Lees verderOp 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verder