Te weinig stroom: Wat nu?
Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....
Lees verderBijna 10 jaar geleden namen we al afscheid van de gloeilamp en inmiddels is met het verbod op de productie van de halogeenlamp in 2018 ook deze vorm van verlichting uit het straatbeeld verdwenen. Eind 2019 is er een herziene Ecodesign-maatregel voor lampen gepubliceerd, waarin minimum efficiëntie-eisen opgenomen zijn. De tl-verlichting voldoet hier niet aan en daarom wordt deze verlichting vanaf 1 september 2021 uitgefaseerd.
Sinds het ontstaan van de tl-verlichting zijn er alleen in Nederland al ongeveer 78 miljoen tl-buizen geplaatst. Vooral in (agrarische) bedrijfspanden komt deze verlichting veel voor. Echter slurpen deze fluorescentiebuizen behoorlijk veel energie. Een van de redenen voor agrarische ondernemers om de tl-verlichting, in fases, te vervangen door het duurzame alternatief, ledverlichting die vaak 50% energiezuiniger is.
Toch zien we dat de overstap van traditionele verlichting naar energiezuinige ledverlichting in de veehouderij vaak eerder tot stand komt vanuit praktische overweging dan vanuit een duurzaam of besparend perspectief. Zeker in de varkenshouderij wint ledverlichting aan populariteit. Hoogfrequente tl-lampen gaan eerder kapot door ammoniak. Dat is voor varkenshouders een bron van ergernis omdat vervanging een vervelende en tijdrovende klus is. Dit maakt de keuze voor lampen met een langere levensduur al snel interessant. Nu ledlampen, sinds enkele jaren, eveneens een hoog en dus het gewenste lichtniveau behalen, komen ze ook in steeds meer rundveestallen te hangen. Daarnaast schijnt de combinatie van het lichtregime, de verdeling en de hoeveelheid licht van ledlampen een positief effect te hebben op de melkproductie, vruchtbaarheid, groei, dierenwelzijn en gezondheid van melkvee. Ledverlichting met een daglichtspectrum blijkt een positief effect te hebben op gespeende biggen en de voeropname is beter.
Bij het vervangen van de tl-buizen is het belangrijk om na te gaan of u conventionele tl-armaturen (met starters) of hoogfrequente tl-armaturen (zonder starters) heeft. De conventionele tl-verlichting (een armatuur met starters) kan in de meeste gevallen één op één vervangen worden wat aanzienlijk in de kosten scheelt. Erik de Jonge, adviseur Duurzame Energie bij DLV Advies: ”Ondanks dat ledverlichting een stuk duurder is, is de terugverdientijd vaak slechts in een aantal jaren gerealiseerd.”
Om deze relatief eenvoudige manier van verduurzaming te stimuleren, kunnen agrarisch ondernemers de Energie-investeringsaftrek (EIA-subsidie) aanvragen waarmee ze 45% van de investeringskosten kunnen aftrekken van de fiscale winst. Hiermee wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met het ministerie van Financiën een impuls geven aan energiebesparing en duurzame economische groei. Zo levert de EIA een bijdrage aan de doelstelling uit het Klimaatakkoord. “Houd bij de aanvraag er rekening mee dat uitwisselbare led-bronnen zoals led-buizen (TL vervangers) niet meer onder de EIA-regeling vallen. Led-batten (voorbeeld van een led-armatuur met geïntegreerde lichtbron) bijvoorbeeld weer wel”, vult Erik aan.
Ledverlichting is in de land- en tuinbouwsector, naast een energie-efficiënte melkkoeling, een van de populairste investeringen waarvoor deze subsidie wordt aangevraagd.
Ten opzichte van voorgaande jaren kan er dit jaar alleen een EIA-voordeel verkregen worden voor lampen die langer dan een gemiddelde levensduur hebben. Hierbij is de energiebesparing per geïnvesteerde euro niet meer leidend, maar wordt er gekeken naar de terugverdientijd die maximaal 5 jaar mag duren. Het beschikbare budget voor de EIA is voor 2021 vastgesteld op € 149 miljoen.
Wilt u een investeringsverplichting aangaan in het kader van EIA? De adviseurs van DLV Advies kijken of deze regeling voor u interessant is en helpen u bij de aanvraag.
Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....
Lees verderAls je overweegt te stoppen met je bedrijfsvoering, of als je situatie verandert, rijst de vraag wat je met je zonnepanelen moet doen. “Zonnepanelen...
Lees verder