Veranderingen in ISDE-subsidie: zonnepanelen uitgesloten, maar nog steeds rendabel

Publicatiedatum: 18 december 2023

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) blijft een belangrijk middel om duurzame energieprojecten te stimuleren. Dat bleek ook afgelopen jaar waarin het kabinet de subsidiepot flink heeft verhoogd naar € 560 miljoen. Het kabinet stelt hiervoor in 2024 € 600 miljoen beschikbaar.

Een aantal dingen veranderen vanaf 1 januari wel aan de subsidieregeling. De belangrijkste wijziging is dat zonnepanelen niet meer onder de subsidie vallen. Bob Verhoeven, projectleider Energie bij DLV Advies, heeft enkele kritische opmerkingen gemaakt over de wijzigingen binnen deze regeling. “Zonnepanelen zijn nog steeds een duurzame investering. De vraag naar duurzame energie blijft en de prijs van zonnepanelen is lager dan ooit. Hierdoor blijven zonnepanelen aantrekkelijk voor wie een positieve impact wil hebben op het milieu en wil profiteren van de langdurige voordelen van groene energie.”

Dit jaar nog ISDE aanvragen

“Voor ondernemers die concrete plannen hebben om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk te weten dat de ISDE-subsidie nog dit jaar kan worden aangevraagd”, attendeert Bob. “De voorwaarden omvatten een minimaal jaarverbruik op de aansluiting van 50.000 kWh en de verplichting om de zonnepanelen binnen 12 maanden na de beslissing over de subsidieaanvraag in gebruik te nemen.” De hoogte van de subsidie bedraagt € 0,125 per Watt-piek (€ 125 per kW) en deze regeling kan niet gecombineerd worden met andere subsidies.

Andere wijzigingen in de ISDE

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moeten warmtepompen voortaan minimaal een energielabel A++ hebben. De meeste nieuwe warmtepompen voldoen al aan die eis. Daarnaast wordt er extra subsidie vrijgemaakt voor duurzame isolatiematerialen.

Zonnepanelen nog steeds rendabel

De vraag die momenteel veelvuldig opkomt, zeker wanneer het gaat om plaatsing van een groot aantal zonnepanelen, is of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. “In het licht van de recente ontwikkelingen op de energiemarkt en ondanks de afschaffing van de ISDE-subsidie, geeft Bob aan dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn. “De kosten van zonnepanelen zijn momenteel op een dieptepunt beland, wat de aantrekkelijkheid van deze duurzame energiebron vergroot.”

Rendabiliteit afhankelijk van eigen situatie

Bob benadrukt wel dat bedrijven zorgvuldig moeten kijken naar hun eigen situatie. Factoren zoals de capaciteit om energie terug te leveren, de dakconstructie en andere technische aspecten spelen een cruciale rol bij het bepalen van de haalbaarheid van een zonnepanelensysteem.

Salderingsregeling

“Voor bedrijven met een kleinzakelijke aansluiting is er nog een lichtpuntje. De salderingsregeling biedt de mogelijkheid om in de komende jaren te profiteren van directe besparingen op de energierekening, wat een extra voordeel oplevert bij het terugverdienen van de investering in zonnepanelen. Zeker met de formatie van het nieuwe kabinet doen ondernemers er goed aan om de ontwikkelingen op de voet te volgen en zich te laten adviseren”, aldus Bob.

 

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Zonnepanelenbezitters let op: SDE correctiebedragen 2023 vastgesteld

Veel ondernemers met zonnepanelen die deelnemen aan de SDE subsidieregeling kunnen alsnog SDE subsidie ontvangen over het afgelopen jaar. RVO heeft onlangs...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar