Verlaagde energiebelastingen en besparingsmogelijkheden

Publicatiedatum: 29 november 2021

Het kabinet heeft een eenmalige verlaging van de energiebelasting voor 2022 aangekondigd om de stijging van de energierekening voor huishoudens en mkb-bedrijven te verminderen. Op verzoek van de Tweede Kamer past het kabinet dit maatregelenpakket nu enigszins aan.

Om onder andere agrarische bedrijven met een hoger energieverbruik een beetje meer tegemoet te komen, wordt hiervoor 125 miljoen euro vrijgemaakt binnen het totale budget van het huidige maatregelenpakket. Daarnaast levert inzicht in het energieverbruik om dit omlaag te brengen en het slim inkopen van energie ook substantiële besparingen op in de totale energiekosten.

Energiebesparing

Het kabinet verlaagt op verzoek van de Tweede Kamer het belastingtarief op elektriciteit in de tweede en de derde verbruiksschijf. Daarentegen wordt de verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf iets minder dan eerder voorgesteld. Hierdoor komt een (beperkt) groter deel van de lastenverlichting terecht bij mkb-bedrijven met een hoger energieverbruik. Het kabinet verhoogt daarnaast de belastingvermindering, de vaste belastingkorting op de energierekening, met 265 euro. De hoogte van deze belastingvermindering wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en wordt nu door het kabinet in 2022 vastgesteld op 824,77 euro inclusief btw. Voor een agrarisch bedrijf met een verbruik van circa 50.000 kWh per jaar, zullen deze maatregelen tot een energiebesparing van ongeveer 1.000 euro leiden.

Verlaging energieverbruik

Los van deze tijdelijke verlaging van de energiebelasting, kan er door het efficiënter gebruiken van energie veel bespaard worden op de energierekening. Zo levert inzicht in het energieverbruik vaak verrassende resultaten op om het energieverbruik omlaag te brengen. Met een aantal simpele aanpassingen is er vaak veel energie, en dus ook geld, te besparen.

Gezamenlijke inkoop energie

Ook zijn agrarische bedrijven met een grootverbruikaansluiting verplicht om meetdiensten af te nemen. De keuze voor het meetbedrijf is echter vrij. Door gezamenlijk inkoop kan een gemiddelde kostenbesparing worden gerealiseerd van ongeveer 40% op de meetdiensten. Maar natuurlijk geldt dit ook voor de energie-inkoop zelf. Door verschillende energieleveranciers voor de in- en verkoop van energie met elkaar te vergelijken en goede afspraken te maken over gezamenlijke inkoop, kan er ook nog een flinke besparing bereikt worden.

Ontzorgen

Kees van Ham, projectleider Energie bij DLV Advies, geeft aan dat juist het ontzorgen van ondernemers door het totale energieverbruik zo optimaal mogelijk te regelen als zeer prettig wordt ervaren. “Ik hoor regelmatig dat als ik het in deze uitdagende tijden allemaal uitzoek en regel, het veel meer rust geeft. Daarnaast vind ik het een uitdaging om mijn specialisme te vertalen naar de beste praktische toepassing.”

Passend advies op energie-inkoop?

DLV Advies is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van klanten bij de inkoop van hun energie en alle andere zaken die om de hoek komen bij het inkopen van elektriciteit en gas. Zo zoekt DLV Advies altijd het best passende energiecontract voor uw situatie en regelt de overstap. Wilt u een passend advies op de inkoop van energie? Vul dan onderstaand formulier in voor een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs over de mogelijkheden. 

* verplichte velden

Bron verlaagde energiebelasting: www.rijksoverheid.nl

Te weinig stroom: Wat nu?

Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....

Lees verder

Maximaal rendement uit zonnepanelen bij verandering bedrijfsvoering

Als je overweegt te stoppen met je bedrijfsvoering, of als je situatie verandert, rijst de vraag wat je met je zonnepanelen moet doen. “Zonnepanelen...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar