Zonnepanelenbezitters let op: SDE correctiebedragen 2023 vastgesteld

Publicatiedatum: 04 juni 2024

Veel ondernemers met zonnepanelen die deelnemen aan de SDE subsidieregeling kunnen alsnog SDE subsidie ontvangen over het afgelopen jaar. RVO heeft onlangs de zogenoemde SDE correctiebedragen over 2023 vastgesteld, meldt projectleider Duurzame Energie Erik de Jonge van DLV Advies.

Deze subsidieregeling garandeert een minimumbedrag voor de opgewekte zonnestroom. “In 2022 waren de energieprijzen zeer hoog; toen werd er geen subsidie uitgekeerd. Begin vorig jaar waren de elektriciteitsprijzen ook nog hoog, maar vervolgens zijn ze in snel tempo gedaald”, licht Erik toe. RVO hield in eerste instantie ook over 2023 de hand op de knip. Na nieuwe berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt er toch voldoende grond voor uitkering van de SDE subsidie over (een deel van) 2023.

Energiemonitoringsrapport

“Nu die correctiebedragen bekend zijn, is het een goed moment voor een definitieve energiemonitoringsrapportage over het afgelopen jaar”, adviseert Erik. “Je krijgt dan inzicht in wat de panelen hebben opgeleverd, zowel in euro’s als in kWh.” Ondernemers met zonnepanelen hebben immers te maken met diverse partijen, die allemaal hun eigen debet- en creditafrekeningen sturen. “Denk aan de netbeheerder, de meetbedrijven en de energieleverancier die maandelijks facturen sturen. Ook ontvang je geld vanuit de Garantie van Oorsprong of RVO.” Dat allemaal bijhouden en doorgronden, is een hele klus. “Met zo’n energiemonitoringsrapport krijg je inzicht in de geldstromen. Je ziet ook welke inkomsten eventueel ontbreken, of waar je wellicht te veel betaalt.” Zo komt het in de praktijk wel eens voor dat GvO-certificaten niet worden uitgekeerd. Of er blijkt nog te besparen op het vastrecht voor grootverbruikers. Iets wat nog wel eens te hoog wordt ingeschaald, weet Erik.

Opwek overeenkomstig verwachting

Ook de technische kant van het functioneren van de installatie wordt nagelopen. Is de productie van de panelen in overeenstemming met de verwachting? “Als je dat niet uitzoekt, kom je er nooit achter”, zegt hij. “Soms zijn de opwekcijfers lager dan de prognose en blijkt er sprake van een klein technisch probleem in het systeem zelf, dat makkelijk te verhelpen is.”

Erik heeft een heel aantal klanten die jaarlijks een rapport laten opstellen. “Veel mensen hebben niet goed in beeld wat hun zonnepaneleninstallatie oplevert. Met zo’n rapport hebben ze de geldstromen inzichtelijk en kunnen ze zien of alles klopt met de voorspelling.”

Meer weten?

Bent u benieuwd wat uw zonnepanelen hebben opgeleverd of heeft u andere energievraagstukken? Onze adviseurs staan voor u klaar.

Wilt u dat onze adviseurs contact met u opnemen? Vul dan onderstaand formulier in. 

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar