Inzicht en overzicht in de keten

Publicatiedatum: 12 augustus 2021

“Eerlijke prijzen voor alle schakels begint met transparantie”, zegt varkensvleesketenspecialist Peter van Balkom van Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies. “De Prijzenmonitor biedt inzicht en overzicht in de prijsvorming. De trend is dat men elkaar binnen de keten steeds meer gaat opzoeken. Veehouders willen een goede prijs en goed zijn voor dier en milieu en de retail wil kunnen sturen op de vraag van consumenten naar eerlijke producten."

"Dat geldt niet alleen binnen de vleesvarkensketen, maar ook voor andere ketens. Onder meer voor groepen die nadenken over andere vormen van samenwerking of zoeken naar mogelijkheden voor een meer stabiele prijs binnen hun keten is de prijzenmonitor een goed bruikbaar instrument", vervolgt Peter. Connecting Agri & Food lanceerde eind vorig jaar voor het eerst een prijzenmonitor. De derde verscheen op 11 augustus. De prijzenmonitor laat via grafieken de versvleesprijs zien, af boerderij. Net als de gewogen prijs voor onderdelen, de inkoopprijs van de retail en de consumentenprijs. Hetzelfde wordt gepresenteerd voor vleeswaren. 

Onder meer voor groepen die nadenken over andere vormen van samenwerking of zoeken naar mogelijkheden voor een meer stabiele prijs binnen hun keten is de prijzenmonitor een goed bruikbaar instrument.

Prijzenmonitor Varkensvlees juni 2020 – juni 2021

Elk kwartaal geeft de prijzenmonitor middels een grafiek een overzicht van de betaalde prijzen in de verschillende schakels in de varkensvleesketen. Hiervoor wordt onderscheid gemaakt in het schap voor vers vlees en voor vleeswaren. In de grafieken vier prijzen:

  • De prijs af boerderij per kilo slachtgewicht.

  • De gewogen gemiddelde prijs van onderdelen zoals ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het betreft alleen binnenlandse afzet.

  • De inkoopprijs voor de supermarkt.*

  • De consumentenprijs.*

* Gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim 500 producten geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

 
Wilt u op de hoogte worden gehouden over de meest actuele varkensvleesprijzen, meld u dan aan voor de prijzenmonitor. Meer informatie hierover treft u op website van Connecting Agri & Food.

 

 

Meest gestelde vragen vestigingssteun

Het kabinet heeft aangekondigd dat het jonge boeren en tuinders die een bedrijf beginnen of overnemen financieel zal ondersteunen. Op 3 juni tot en met...

Lees verder

Antwoord op vragen tijdens webinar vestigingssteun

Kom je in aanmerking voor de vestigingssteun als je alleen nog in de maatschap zit en niet minimaal 50 procent eigenaar bent? Op welke criteria wordt je...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar