Slimme maatregelen bij hoge voerwinsten

Publicatiedatum: 21 oktober 2019

“Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor de varkenshouderij” schreef Paul Bens eerder dit jaar in een blog. Leo Rouhof, adviseur intensief bij DLV Advies: “Ook na het derde kwartaal blijven we dit onderschrijven. De voerwinstprijzen liggen dit jaar ver boven de langjarige begrotingsnormen. In begrotingen hanteren wij, conform de KWIN uitgangspunten, voerwinstprijzen van € 77 bij de vleesvarkens en € 570 bij de zeugen (excl. btw). Ter vergelijking, in 2019 verwacht DLV Advies uit te komen op voerwinstprijzen van ruim € 100 en ruim € 875 door de hoge opbrengsten wanneer we de behaalde resultaten en prognoses voor dit jaar samenvoegen. Dit betekent dat  de voerwinstprijzen anderhalf keer zo hoog zijn ten opzichte van een ‘normaal’ begrotingsjaar voor bedrijven die 100% voerwinst draaien. De verschillen met beter presterende bedrijven, die momenteel bijvoorbeeld 110% voerwinst behalen, zijn dit jaar nog groter wanneer het om het voerwinstresultaat gaat.”

Gevolg van goed varkensjaar

Gevolg van een goed varkensjaar, want dat gaat 2019 zonder enige twijfel zijn, is dat veel bedrijven fiscaal een positief bedrijfsresultaat halen. Ondanks de voordelen van een positief resultaat, bestaat de kans dat er belasting moet worden afgedragen wanneer de winst te positief is. Om dit te voorkomen kunnen nog in 2019 stappen worden genomen. Hierbij valt te denken aan het naar voren halen van investeringen die eigenlijk pas later gepland stonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan asbestsanering, investeringen in groot onderhoud. Ook zijn er mogelijkheden voor het treffen van voorzieningen voor bijvoorbeeld mest. Voor de lange termijn is ook het wijzigen van de rechtsvorm een mogelijkheid om de belastingdruk te verlagen.

Er zijn talrijke manieren en mogelijkheden, echter, deze zijn zeer bedrijfsspecifiek. Graag gaan wij hierover met u in gesprek om zo voor u de juiste maatregelen te kunnen treffen en het optimale en meest slimme resultaat te behalen. 

DLV Advies ontwikkelt maandelijks een voerwinstprognose voor vleesvarkens en zeugen. Deze prognoses zijn alleen inzichtelijk voor geregistreerden. Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de prognosemail. U ontvangt dan maandelijks een mail met een link naar de voerwinstprognose van de betreffende maand.

* verplichte velden

GLB bedrijfsplanvouchers t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Wilt u omschakelen naar duurzame landbouw? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie...

Lees verder

GLB-kennisvoucher opent 5 juni

Vanaf 5 juni a.s. worden de GLB-kennisvouchers opnieuw opengesteld uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Met deze vouchers ter waarde...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar