Stoppersvergoeding varkenshouderij 1 september

Publicatiedatum: 01 september 2017

Vanuit de doelstellingen van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij stelt het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij Nederland B.V. (OBV) op 1 september de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) open.
De regeling is bedoeld om de impact van de varkenshouderij op de fysieke leefomgeving van omwonenden te beperken. Er is een budget van 8 miljoen beschikbaar. U kunt een aanvraag indienen van 1 september tot en met 31 oktober.

Wie kan deze stoppersvergoeding aanvragen?

De vergoeding is bedoeld voor varkenshouders die hun locatie willen beëindigen en:

  • voldoen aan besluit emissiearme huisvesting;
  • hun locatie de afgelopen 3 jaren actief, onafgebroken hebben geëxploiteerd;
  • de drempelwaarde ten aanzien van geur overschrijden (2 OU binnen bebouwde kom, 5 OU buiten bebouwde kom).

Bij deelname aan de ROK bent u verplicht alle intensieve veehouderij activiteiten uiterlijk 1-1-2019 te beëindigen. U mag op de locatie wel een ander bedrijf uitoefenen en u hoeft de gebouwen niet te slopen. 

Indien u meedoet met de stoppersregeling, komt u niet in aanmerking voor deze vergoeding.

Geurhinder bepaalt urgentie

De vergoeding wordt toegekend door een ranking van de aanvragen. De berekende geurhinder van de omgeving bepaalt de urgentie. Hierbij wordt zowel de hoogte van de belasting als de kans op geurgehinderden meegewogen.

Vergoeding van maximaal € 500.000,- 

De vergoeding is opgebouwd uit twee onderdelen:

  • Een bedrag voor de varkensrechten:
    • € 105 voor regio Zuid;
    • € 70 voor regio Oost en Overig Nederland
  • Een vergoeding per eenheid voor het beëindigen van de activiteiten, gebaseerd op de aantallen op de vigerende vergunning en wat feitelijk is gerealiseerd:
    • € 50 per vleesvarken / opfokzeug
    • € 175 per fokzeug indien <2,5 biggenplaatsen per zeug aanwezig zijn;
    • € 250 per fokzeug indien ≥2,5 biggenplaatsen per zeug aanwezig zijn;
    • € 20 per gespeende big op een biggenopfok- of vleesvarkenslocatie. 

De vergoeding bedraagt maximaal € 500.000.

Overwegingen voor deelname

De bedrijven die in het vorige dal het hoofd nog maar net boven water hebben kunnen houden, kunnen deze regeling benutten, als het voorkomen van nieuw financieel leed. Ook voor bedrijven die al langer met de gedachte lopen om te gaan stoppen met het bedrijf kan dit een extra stimulans zijn dit met deze regeling wellicht eerder dan gepland te doen. 
Mogelijk kan de regeling een oplossing zijn, doordat inzicht is te verkrijgen met een doordachte doorrekening met reële uitgangspunten. Slechts 1 belang moet bij de doorrekening bovenaan staan en dat is het belang van het ondernemersgezin.

Financiële doorkijk maken

De deelnemers aan deze regeling moeten veel regelen. Van der Zanden:  “Na het beëindigen van de varkenshouderij komen er geen inkomsten meer binnen. Het is van belang door te rekenen hoe dit financieel uitpakt”. Een doorkijk maken van de gevolgen van stoppen is volgens hem aan te raden. Maar daarnaast zijn er ook andere zaken waar naar gekeken moet worden, wat te doen met de gebouwen en eventuele grond bijvoorbeeld. De specialisten van DLV Advies kunnen u hierbij begeleiden.

Weten wat deelname aan deze regeling in uw situatie betekent?
Neem dan contact op  met Harm van der Zanden of Marco Hol. 

1,5 miljard budgetverhoging Lbv en Lbv-plus

De Eerste Kamer heeft groen licht gegeven voor de budgetverhoging van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus, waarmee...

Lees verder

Voerwinstprognose waardevolle tool voor varkenshouders

Elke maand even de vinger aan de pols met de Voerwinstprognose van DLV Advies. Hoe doe ik het ten opzichte van een gestandaardiseerd bedrijf? Gaat het...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar