Wederom TVL-coronasteun in 2021

Publicatiedatum: 17 november 2021

Binnenkort wordt de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) opnieuw opengesteld voor het vierde kwartaal van 2021. Voor agrarisch ondernemers met een groot omzetverlies ten opzichte van de referentieperiode kan de financiële ondersteuning een zeer welkome aanvulling zijn.

Eerder kondigde het kabinet nog aan te stoppen met coronasteunmaatregelen per 1 oktober. Maar door de nieuwe coronamaatregelen van afgelopen vrijdag is besloten toch opnieuw steunmaatregelen voor ondernemers te treffen. Er komt daardoor een nieuwe TVL. Het is binnenkort mogelijk hiervoor een aanvraag te doen. Ook bedrijven die niet eerder steun hebben aangevraagd, kunnen dit alsnog doen.

Varkenshouders in aanmerking voor TVL

Door de lage prijzen in de varkenshouderij gedurende het laatste kwartaal van 2021 komen veel varkenshouders in aanmerking voor TVL-steun. Subsidiespecialist Gerdien Aaftink: “De regeling is er voor alle ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. De ondernemer mag zelf kiezen welk kwartaal hij gebruikt als referentieperiode. Met de sterke daling van de prijzen in het huidige kwartaal zien we dat veel varkenshouders rond de 30% omzetverlies hebben ten opzichte van de referentieperiode en daarmee in aanmerking kunnen komen voor financiële steun.”

TVL-subsidie al snel duizenden euro’s

Het subsidiepercentage is 85%. Dit betekent dat de ondernemer 85% subsidie ontvangt van de vaste lasten van het omzetverlies. Het gaat daarbij om de berekende vaste lasten, niet om de werkelijke vaste lasten. De berekende vaste lasten zijn voor varkenshouders vastgesteld op 20%. In het derde kwartaal 2021 was er naast de vergoeding van 20% sprake van een opslag van 21% voor de bedrijven actief in de land- en tuinbouw. Op dit moment is nog niet bekend of dat ook voor het vierde kwartaal van 2021 geldt.

De subsidie wordt berekend volgens de formule:
subsidie = normale omzet x omzetverlies in % x aandeel vaste lasten in % x 85%.
Gerdien rekent voor: “Stel uw kwartaalomzet komt in het vierde kwartaal uit op € 150.000 en dit is 35% minder dan in het vierde kwartaal van 2019. Dan geldt € 150.000 x 35% x 20% x 85% = € 13.730.”

Wanneer deTVL volledig benut is (tot een bedrag van € 225.000), kunnen landbouwbedrijven ook gebruik maken van de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK).  

Zorg voor correcte aanvraag TVL

Dat het om flinke bedragen gaat, is wel duidelijk. Het is daarom aan te raden vroegtijdig de balans op te maken en voor een goede en foutloze aanvraag hulp in te schakelen. Onze adviseurs staan u hierin graag bij. Neem bij vragen contact op met Gerdien Aaftink of Rafke Cleutjens of laat uw gegevens hieronder achter, dan nemen zij contact met u op.

* verplichte velden

'In vijf jaar tijd wordt alles anders'

"Deze maand heb ik een aantal leuke bijeenkomsten gehad rondom het wijzigen van mijn rol in het bedrijf. Bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd...

Lees verder

Strengere eisen Beter Leven keurmerk 2025: ga er constructief mee aan de slag

Per 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven keurmerk in de varkenshouderij aanzienlijk aangescherpt. Voor deelnemers is het belangrijk om nu...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar