Risicomanagement
Veehouders die interesse hebben in prijsrisicomanagement, kunnen via de termijnmarkt prijzen vastzetten. Een voorbeeld hiervan is de Milk Trading Company (MTC). De MTC is een coöperatie van leden-melkveehouders en is daarbij een voorbeeld waarbinnen zij de prijsrisico's kunnen beheersen.
Op de melktermijnmarkt komen melkveehouders dus samen binnen de Milk Trading Company (MTC) om de melkprijs vast te zetten voor een deel van hun te leveren melk. De deelnemende melkveehouder blijft via de melkfabriek zijn gewone melkgeld ontvangen. Het verschil tussen de termijnmarktprijzen en vastgezette prijzen wordt via de MTC aan de melkveehouder uitbetaald of ingehouden.
Prijsrisico’s managen
Het managen van prijsrisico’s van voer en melk wordt voor veel ondernemers steeds belangrijker. De grotere prijsvolatiliteit van voer en melk is hiervan mede de oorzaak. Door de melkprijs vast te zetten op de termijnmarkt kunnen prijsdalen beperkt worden.
Hoe werkt de melktermijnmarkt?
De termijnmarkt is een beurs waar kopers en verkopers kunnen handelen in goederen op een toekomstig tijdstip. Het gaat om futures, waarbij partijen een prijs in de toekomst voor een bepaald product afspreken. Op het vooraf vastgestelde tijdstip vindt de afrekening plaats tussen de eerder afgesproken prijs en de daadwerkelijke marktprijs. Indien de afgesproken prijs hoger is dan de werkelijke marktprijs ontvangen de leden geld. Wanneer de afgesproken prijs lager is dan de werkelijke markprijs moeten de leden geld bijbetalen. De melkveehouder blijft via zijn eigen melkfabriek de melk leveren en zijn gewone melkgeld ontvangen.
Een voorbeeld
De MTC (een voorbeeld van prijsricomanagement instrument) verkocht in januari 2020 een future voor boter en melkpoeder op een omgerekende melkprijs van 38 cent voor juli 2020. Stel dat de termijnmarktprijs dan 35 cent is, dan koopt MTC deze future in juli 2020 terug voor 35 cent. De winst van 3 cent per kilo melk komt in de gezamenlijke pot en wordt naar rato van ingebrachte melk verdeeld onder de deelnemende melkveehouders. De winst- of verliesdeling wordt per maand bepaald, vervolgens vindt er per melkveehouder een verrekening plaats. Stel nu dat de 3 cent winst in dit voorbeeld over een heel jaar gerealiseerd wordt dan verdient de melkveehouder met een miljoen liter melk die 300.000 kilo melk heeft vastgezet op de termijnmarkt dus 9.000 euro op jaarbasis.
Stel dat de MTC in januari 2020 een future voor boter en melkpoeder op een omgerekende melkprijs van 38 cent voor juli 2020 heeft verkocht, maar de termijnmarktprijs is op dat moment 41 cent, dan ontstaat er een verlies van 3 cent. Dit verlies dient per individuele melkveehouder naar rato te worden afgerekend over haar deelnemende liters. In dit geval moet de veehouder dus geld bij betalen.
Interesse in de mogelijkheden en deelname MTC
Laat hieronder uw gegevens achter.
Onze adviseurs
staan voor je klaar
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.