Energiebesparingsonderzoek brengt stroomslurpers in kaart

Op het melkveebedrijf van de familie Raamsteeboers nam het energieverbruik toe, maar ze konden er niet goed de vinger op leggen. Een energiebesparingsonderzoek van DLV Advies bracht de energieslurpers in beeld én leverde besparingsmogelijkheden op. “Binnenkort willen we de oude lampen in de stal vervangen door energiezuinige ledverlichting”, zegt Dianne Raamsteeboers.

Op het melkveebedrijf van de familie Raamsteeboers nam het energieverbruik toe, maar ze konden er niet goed de vinger op leggen. Een energiebesparingsonderzoek van DLV Advies bracht de energieslurpers in beeld én leverde besparingsmogelijkheden op. “Binnenkort willen we de oude lampen in de stal vervangen door energiezuinige ledverlichting”, zegt Dianne Raamsteeboers.

Hans en Dianne Raamsteeboers en hun twee zonen Jop en Jesse runnen in Hellendoorn een melkveebedrijf met 100 melkkoeien en 1,5 miljoen liter melk. Van deze ‘vier kapiteins’ verzorgt Dianne het meeste papierwerk. Toen ze afgelopen jaar toch fors moesten bijbetalen, ondanks de 250 zonnepanelen op het dak, heeft ze DLV Advies ingeschakeld voor een energiebesparingsonderzoek.

Energiespecialisten Jurian Lier en Erik de Jonge hebben dat gedaan in de vorm van een informatief gesprek aan de keukentafel en een rondgang over het bedrijf. Daarop volgde een rapport met een overzicht van de aanwezige elektrische apparatuur, het verbruik en waar eventueel nog besparingen zijn te behalen.

Energieverbruik overzichtelijk op papier

“Kijk, in principe zouden we dat ook zelf in kaart kunnen brengen. Maar dat kost heel veel tijd en die hebben we gewoon niet”, zegt Dianne. “Er komt al zó veel op ons af qua regelgeving waar we wat mee moeten doen. Het was handig om dit werk uit te besteden aan mensen die goed meedenken en alle kennis in huis hebben. Nu hebben we het energieverbruik overzichtelijk op papier en het totaalplaatje: hoeveel uur draaien de ventilatoren, hoeveel stroom verbruiken de lampen, de beregeningspomp enzovoort. Vervolgens kun je zelf bepalen wanneer je wat gaat aanpakken en in welke volgorde.”

Offerte begeleiding bij verlichtingsadvies

Dat er energie te besparen was door het vervangen van de 15 jaar oude lampen in de stal had de familie Raamsteeboers wel verwacht. DLV Advies heeft voor hen drie regionale bedrijven ingeschakeld voor een goed verlichtingsadvies. Zij gaan een offerte maken voor de aanpassingen van het lichtplan.

Verwachte besparing na maatregelen ca 3000 euro per jaar

Een andere mogelijke besparing is te behalen met de installatie van een voorkoeler. Er zal in de toekomst een tweede bedrijfswoning op het erf komen. Met de warmte van de voorkoeler in combinatie met een warmtepomp is dat woonhuis in principe te verwarmen, legt Jurian uit. Hij rekent erop dat de familie Raamsteeboers met de gecombineerde maatregelen circa € 3.000 per jaar moet kunnen besparen.

Jurian benadrukt dat alle bedrijven die meer dan 50.000 kWh per jaar aan energie verbruiken een wettelijke informatieplicht energiebesparing hebben. Eens in de vier jaar moeten zij aangeven welke energiebesparende maatregelen zij hebben doorgevoerd. “Zo’n energiebesparingsonderzoek kun je ook binnen dit kader laten doen.”

Subsidiepotje voor het onderzoek

Een dergelijk onderzoek is mogelijk vanaf € 850 exclusief btw. “Maar de Provincie Overijssel heeft hier een subsidiepotje voor, waarmee we als ‘t goed is € 400 terugkrijgen”, aldus Dianne. “Bovendien zijn de kosten voor zo’n dergelijk onderzoek fiscaal aftrekbaar onder de Energie-investeringsafrek”, vertelt Jurian. “Uit dit onderzoek komt ook vaak iets naar voren waar onze klanten flink op kunnen besparen.” Dianne: “Aan collega-melkveehouders die kampen met hoge energiekosten kan ik dit zeker aanraden.”