Familie Eising bouwt fraaie boerderijwinkel in extra spantvak aan de stal

Wat betekent goed boeren voor de familie Eising? Het is nog niet zo lang geleden dat Henriëtte Eising haar eigen zuivelproducten verkocht vanuit een eenvoudige carrouselautomaat aan de weg. Tegenwoordig liggen haar yoghurt, melk, vla, ijs en het vlees van de eigen koeien te pronken in een prachtige winkel, die is gerealiseerd door de stal een spantvak uit te breiden richting de weg. “Dat is voor een groot deel te danken aan Mark de Jong, projectleider Bouw bij DLV Advies”, vertelt Henriëtte. “Zelf hadden we verschillende noodoplossingen bedacht, maar Mark durfde groter te denken.” De familie Eising ging daarin mee en daar hebben ze absoluut geen spijt van.

‘Mark durft net wat groter te denken dan wijzelf’

Het is nog niet zo lang geleden dat Henriëtte Eising haar eigen zuivelproducten verkocht vanuit een eenvoudige carrouselautomaat aan de weg. Tegenwoordig liggen haar yoghurt, melk, vla, ijs en het vlees van de eigen koeien te pronken in een prachtige winkel, die is gerealiseerd door de stal een spantvak uit te breiden richting de weg. “Dat is voor een groot deel te danken aan Mark de Jong, projectleider Bouw bij DLV Advies”, vertelt Henriëtte. “Zelf hadden we verschillende noodoplossingen bedacht, maar Mark durfde groter te denken.” De familie Eising ging daarin mee en daar hebben ze absoluut geen spijt van.

In het Drentse Sleen runnen Henriëtte (55), Albert (61) en bedrijfsopvolger Gerben (26) een bedrijf met 180 koeien plus bijbehorend jongvee. Henriëtte is fervent zelfzuivelaar. Ze maakt met plezier yoghurt, hangop, vla in diverse smaken, boter, karnemelk, chocomel, zeven smaken roomijs en diverse seizoensproducten zoals rijstepap.

Al dat lekkers werd tot afgelopen zomer verkocht via een carrouselautomaat. Henriëtte wilde de productie en de verkoop graag naar een wat hoger plan tillen. Maar hoe pak je dat aan? En waar vind je die ruimte op het erf? Henriëtte: “Wij hadden zelf allerlei noodoplossingen bedacht. Toen hebben we Mark de Jong van DLV Advies uitgenodigd om mee te denken.”

Mark de Jong en zijn visie

Mark is al bijna 25 jaar kind aan huis bij de familie Eising. Hij heeft in 2001 de grote, nieuwe ligboxenstal ontworpen. Daarnaast was Mark betrokken bij de bouw van de melkstal, de renovatie van het huis, de asbestsanering en de aanleg van zonnepanelen. Daarbij heeft hij altijd alle benodigde vergunningaanvragen geregeld. “Zonder Mark hadden we nu onze NB-vergunning niet”, weet Henriëtte beslist.

Mark schoof dus opnieuw aan bij de bekende keukentafel in Sleen. “Hij durfde wat groter te denken dan wijzelf”, blikt Henriëtte terug. “Het idee om de stal uit te breiden met een extra spantvak en daarin de zuivelruimte én een winkel te realiseren, kwam van Mark.”

De nieuwe zuivelruimte en winkel

Zo groeide het idee om de zuivelruimte naast het tanklokaal te maken, plus een opslag voor de zuivel. De winkel zit nu helemaal vooraan mooi dicht bij de straat, zodat de consumenten ook niet te ver het erf op hoeven. “Door samen het gesprek aan te gaan, kom je verder,”, zegt Henriëtte. “Ook qua inrichting van de winkel en de zuivelruimte denkt Mark net wat praktischer, bijvoorbeeld over de looplijnen en de materialen die je kunt gebruiken.”

“De bouw (begeleid door Mark) is afgelopen zomer probleemloos verlopen”, vertelt ze. “We hadden dezelfde aannemer als in 2014, toen we een nieuwe melkstal hebben gebouwd.”

Financieel plan en LEADER-subsidie

Uiteraard vergde deze stap wel een grotere investering dan de ‘noodoplossingen’ die de familie Eising oorspronkelijk in gedachten had. Het gebouw zelf was nog niet eens het duurste. De kosten voor de inrichting van de winkel met de koelingen, de vriezers voor vlees en ijs en de inrichting van de zuivelruimte met de pasteuriseermachine en de ijsmachine etc., plus een foodtrailer, liepen flink op.

“Maar we hebben een goed onderbouwd financieel plan gemaakt”, vertelt Henriëtte. “En we hebben via de provincie Drenthe een Europese LEADER-subsidie gekregen. Daarmee krijg je 60% van de investering vergoed, tot een maximum van € 150.000. Ook bij die aanvraag heeft DLV Advies ons goed geholpen”, vertelt ze.

Verrast door uitstraling en inrichting

Op 30 augustus vorig jaar werd de nieuwbouw feestelijk geopend. Voor de winkel bevindt zich ook een terras met een aantal picknicktafels. De boerderij van de familie Eising ligt namelijk langs een wandel- en fietsroute en is tevens een rustpunt. Afgelopen najaarwas het al gezellig druk en zelfs deze wintermaanden weet het publiek hun boerderij goed te vinden. “Vooral op zaterdag en zondag”, volgens Henriëtte. “En als mensen dan de winkel binnenkomen, zijn ze echt verrast door de uitstraling en de inrichting.”

Momenteel verwerkt ze 450 tot 500 liter melk in de week. De zelfzuiveltak is daarmee ruimschoots verdubbeld. Henriëtte heeft nu ook een dag in de week een medewerker voor het zuivelen, aangevuld met stagiairs. “Zelf molk ik altijd nog mee, maar daar hebben we nu ook iemand anders voor.”

Henriëtte en haar medewerkers kunnen nu de mouwen vast opstropen: hun eerste échte lente- en zomerseizoen staat immers voor de deur. “En voor die tijd willen we ook nog iets van een speeltuintje aanleggen”, zegt ze. “Genoeg te doen dus!”