Samen ideeën vormen

Alles onder één dak, een weldoordachte keuze

Samen met Mark de Jong een dag rondrijden en een aantal bedrijven bezoeken. Alles laten bezinken en er dan over doorpraten. Veel samenspraak houden en elkaar versterken. Zo vormden de ideeën voor de nieuwe stal en woning van de familie Harbers zich gaandeweg.

De familie Harbers moest wijken voor natuurontwikkeling en kocht een bouwkavel in Emmer Compascuum. Ze kozen voor een 3+2 stal. Harbers: “Ik wilde alles onder één dak en de melkkoeien aan 1 kant van de stal. Toen had ik nog twee rijen nodig voor het jongvee en de droge koeien.”

Automatisch melken en voeren

In de stal die volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij gebouwd is, zit veel automatisering. De koeien worden gemolken door twee robots en een Lely Vector zorgt voor de voerverstrekking. Vanuit de robots is een selectiepoort naar de weide en naar een separatieruimte en naar een zandhok. Door de uitgang naar de weide is de nieuwe werktuigenschuur verder naar achteren op het erf geplaatst. 

Goed bestek voorkomt meerwerk

“Voor alle keuzes hebben we van te voren goed met alle mensen om tafel gezeten,” vertelt Harbers. “Daardoor ben je overal goed op voorbereid. Doordat we vroegtijdig wisten dat we een voerrobot zouden aanschaffen is de staalconstructie van de stal hierop afgestemd. Ook is er met de plaatsing rekening gehouden met de breedte van de kuilblokken. Als we alles zelf hadden gedaan waren er veel dingen geweest waar we vooraf geen rekening mee zouden hebben gehouden.”
Doordat ze alles vooraf goed op papier hadden werd meerwerk voorkomen. “Door een goed bestek en bouwbegeleiding hebben we op het totale plaatje maar een half procent meerwerk gehad. Uitzonderlijk laag voor zo’n project,” aldus Harbers.   

Woning afgestemd op wensen

Naast het ontwerp van de stal zorgde DLV Advies ook voor het ontwerp van het huis. “We begonnen met de uitgangspunten van de woning. Waar de woning aan moest voldoen, wat er beneden moest komen en wat boven, en natuurlijk het budget. Al heel snel was het ontwerp klaar.” In het ontwerp was rekening gehouden met de wensen van Harbers maar werd hij ook overtuigd om bepaalde aspecten anders in te vullen. “Het is ons heel goed bevallen,” aldus Harbers. 

Tijdswinst door goede afstemming

Als grootste voordeel van de begeleiding van het gehele traject door DLV Advies noemt Harbers de tijdswinst die het oplevert om met één partij te werken: “De lijnen tussen de specialisten zijn kort en ze hebben goede communicatie onderling. Als je voor de verschillende vragen andere bedrijven had moeten inschakelen had het langer geduurd.”