Betalingsrechten t/m 15 mei

Publicatiedatum: 23 februari 2016

De uiterste melddatum voor overdracht betalingsrechten, waarbij de koper of huurder de rechten datzelfde jaar nog kan benutten, is verschoven naar 15 mei. Dit betekent, dat grondtransacties in combinatie met de overdracht van betalingsrechten t/m 15 mei kunnen plaatsvinden.

Het grote voordeel hiervan is dat tijdens de periode van de Gecombineerde Opgave ook voor het lopende jaar nog rechten overgedragen kunnen worden aan andere landbouwers. In het verleden gebeurde het regelmatig dat aanvragers er te laat achter kwamen dat ze teveel rechten op naam hadden in verhouding tot hun grondoppervlakte. Nu wordt de mogelijkheid geboden om de rechten voor de benutting van het lopende jaar over te dragen tot en met 15 mei.

Overdracht en benutten betalingsrechten

Betalingsrechten kunnen het gehele jaar worden overgedragen. De koper/huurder kan de rechten in het jaar van overdracht alleen benutten als deze overdracht uiterlijk 15 mei gemeld is bij RVO. Bij een overdracht na deze datum kunnen betalingsrechten dat betreffende jaar niet meer worden benut. 
De verschuiving van de uiterste overdrachtsdatum naar 15 mei geldt niet alleen voor 2016, maar ook voor de komende jaren.

Verhuur betalingsrechten

Het is ook mogelijk om betalingsrechten te verhuren. Hierbij hoeft, in tegenstelling tot in het verleden met toeslagrechten, geen grond mee over te gaan. Dus verhuur is mogelijk zonder grond.
Bedrijven die vorig jaar betalingsrechten hebben verhuurd met een PO (Private Overeenkomst), krijgen die in 2016 automatisch terug op hun naam. Als de verhuur van betalingsrechten in 2016 door moet lopen, moet voor deze betalingsrechten opnieuw een overdracht via verhuur gemeld worden in 2016. Ook hiervoor geldt 15 mei als uiterste datum.

De makelaars van DLV Advies hebben momenteel zowel concreet aanbod van betalingsrechten als vraag naar betalingsrechten.

Heeft u belangstelling? Dan kunt u contact opnemen met Jelle Broersma via j.broersma@dlvadvies.nl of via 06 51 07 37 10. 
 

Video: Arjan en Margriet Hendriks: van strategische verhuizing tot staloptimalisatie

Vanuit hun voormalige gemengde varkens- en melkveehouderij in Heerde dachten Arjan en Margriet Hendriks er al jaren over om zich verder toe te spitsen...

Lees verder

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Eén van de belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer is de bedrijfsoverdracht. Jarenlang bouw je aan jouw onderneming en neem je de...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar