Gaat u fosfaatrechten kopen?

Publicatiedatum: 09 augustus 2017

De korting op de fosfaatrechten is bekend. Niet-grondgebonden bedrijven krimpen met 8,3% of een lager percentage tot aan de norm van grondgebondenheid. Nu is het tijd om de strategie te bepalen. Gaat u fosfaatrechten kopen?

Minste impact voor niet-grondgebonden stabiele bedrijven

De minste impact is er bij grondgebonden bedrijven die niet zijn gegroeid. Zij hebben voor het fosfaatreductieplan 4% moeten krimpen. Daar komt in veel gevallen dus nog een extra reductie bij. Bedrijven die sinds 2 juli 2015 zijn uitgebreid, zien een forse verlaging van het aantal koeien dat ze kunnen houden. 

De fosfaatrechten black box

Ondanks het bekendmaken van de korting op fosfaatrechten is nog niet alles duidelijk. Er lopen nog juridische procedures tegen het fosfaatreductieplan en de invoering van fosfaatrechten. Ook is de vraag wat er gaat gebeuren als de EU uiteindelijk geen derogatie toestaat. En er is nog geen zekerheid over de mate en periode van afschrijven en de inzet van de KringloopWijzer. De uitwerking van de knelgevallenregeling zal ook impact hebben op de rechten. 

Wel of geen fosfaatrechten kopen?

Het besluit om wel of geen fosfaatrechten te kopen hebben veel veehouders nog niet gemaakt, merkt Janneke Straver, adviseur rundvee bij DLV Advies. “Veel veehouders zijn nog druk met de fosfaatreductie bezig. Toch is het verstandig om tijdig je situatie in beeld te brengen en na te denken of je rechten aan wilt kopen en zo ja, op welk moment. Dat hangt onder andere af van de prijsvorming en de beschikbaarheid van fosfaatrechten.”

Meer fosfaatrechten nodig door stijgende productie

Bedrijven kunnen als gevolg van de stijgende melkproductie extra fosfaatrechten nodig hebben. In de berekening van de forfaitaire fosfaatproductie is deze namelijk afhankelijk van het melkproductieniveau van de koeien. Een veehouder kan dan minder koeien houden binnen zijn rechten. Voor elke 250 kilo extra melk stijgt de forfaitaire fosfaatproductie met 0.7 kilo. “Dat treft ook grondgebonden bedrijven die niet zijn gegroeid,” aldus Janneke. Per saldo is meer melk meestal interessant, maar het vraagt voor bedrijven wel rekenwerk en bekijken van mogelijkheden. 

Korting van 10% bij verhandelen van fosfaatrechten

Bij verhandelen van fosfaatrechten geldt een korting van 10%. Bij lease binnen een kalenderjaar is eenmalig deze korting van toepassing. Bij bedrijfsoverdracht in de familie is er geen sprake van korting. Wilt u rechten kopen of verkopen? Geef het door aan één van onze makelaars

Meld u vraag of aanbod fosfaatrechten hier 

Video: Arjan en Margriet Hendriks: van strategische verhuizing tot staloptimalisatie

Vanuit hun voormalige gemengde varkens- en melkveehouderij in Heerde dachten Arjan en Margriet Hendriks er al jaren over om zich verder toe te spitsen...

Lees verder

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Eén van de belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer is de bedrijfsoverdracht. Jarenlang bouw je aan jouw onderneming en neem je de...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar