Sloopmeters

De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingsmogelijkheden in het landelijk gebied ingrijpend veranderd. Waar gemeentes voorheen vooral stuurden op de maximale maatvoering van bebouwing en percelen, wordt er nu vooral gekeken naar de toename van de ruimtelijke kwaliteit. Hierbij heeft de initiatiefnemer zelf een belangrijke rol in de totstandkoming van de plannen.

Ruimte voor ruimte

Door de toepassing van verschillende regelingen zoals de Stalderingsregeling in Brabant of in heel Nederland de Rood-voor-Rood-regeling, ook wel Ruimte-voor-Ruimte- of Schuur-voor-Schuur-regeling, zijn er meer mogelijkheden ontstaan om plannen in het landelijk gebied te realiseren. Met deze regelingen is het mogelijk een nieuw (woning)bouwrecht te verkrijgen door de sloop van (voormalige) agrarische gebouwen. Zo ontstaat er meer ruimte in het landelijk gebied voor nieuwe (woon)functies, maar ook voor bedrijvigheid en (verblijfs)recreatie.

Sloopmeters verkopen

Het bouwrecht dat verkregen wordt bij de sloop kan toegepast worden op eigen erf, maar kan ook verkocht worden aan een derde partij. Een leegstaande schuur kan dus in feite als sloopmeters verkocht worden. De kopende partij sloopt de gebouwen op uw erf en gebruikt de sloopmeters voor een bouwrecht op eigen grond.

Ruimtelijke kwaliteit

Een van de beste mogelijkheden om een toename van ruimtelijke kwaliteit te bereiken is dus de sloop van oude stallen en schuren. In veel gemeenten is het mogelijk om met bovenstaande regelingen op het ene erf te slopen en op een ander erf te ontwikkelen.

Deze regelingen bieden kansen voor niet-agrarische bedrijven in het landelijk gebied die in het verleden hun uitbreidingsplannen niet konden doorzetten. Daarnaast ontstaat er een interessante mogelijkheid voor gestaakte bedrijven om oude bedrijfsbebouwing op te ruimen. Omdat er na 2024 geen asbest meer op de daken mag liggen, is het een uitgelezen kans dit te combineren met het saneren van de eventueel aanwezige asbest.

Sloopmeters gezocht!

De adviseurs van DLV Advies krijgen regelmatig zoekopdrachten voor sloopmeters. Voor diverse gemeentes zijn zij ook op zoek naar sloopmeters of bouwrechten. Weet u geen raad met uw (voormalige) agrarische schuur? Een van onze adviseurs kan met u meekijken naar de mogelijkheden in uw situatie. Heeft u al concrete plannen om uw schuur te slopen? Onze adviseurs zorgen ervoor dat de beschikbare sloopmeters goed benut worden.

Wilt u uw wensen creëren in het landelijk gebied? De regelingen bieden kansen om deze wensen te realiseren. De adviseurs van DLV Advies ondersteunen in het creatieproces, overleg met overheden, opstellen van bestemmingsplannen en het uitwerken van een vergunningsaanvraag.

Neem voor meer informatie contact met een van onze makelaars. Of vul onderstaand formulier in. Dan bellen wij u binnen twee werkdagen terug. 

Verkoop of aankoop sloopmeters

    * verplichte velden

    ONZE MAKELAARS/TAXATEURS

    STAAN VOOR U KLAAR