Marktupdate energie Q2

Het afgelopen kwartaal heeft in het teken gestaan van de onzekerheid van de brexit, de handelsoorlog van Trump en de laatste weken het extreme warme weer. 

Door de onzekerheid van brexit nam de handel van CO2-rechten toe, echter door het uitstel van de brexit zakte dit ook weer in elkaar. De handel van de CO2 -rechten lijkt momenteel de grootste invloed te hebben op de termijn stroomtarieven.
De handelsoorlog van Trump blijft de olieprijs beïnvloeden. Het dreigen van aanvallen richting Iran en schepen in de Golf van Oman hebben schommelende olieprijzen tot gevolg. Door de lage gasprijs, wat wordt veroorzaakt door een ruim aanbod van gas,  is de invloed van olie op de elektra en gastarieven momenteel beperkt.
Door het warme weer en minder wind werd er meer energie opgewekt door de elektriciteitscentrales wat in een stijging van de tarieven resulteerde. Het weerbeeld lijkt de komende tijd rustiger te worden waardoor ook dit effect teniet zal worden gedaan. De verwachting voor de komende periode is dat de elektraprijzen op niveau blijven en de gastarieven zullen licht blijven dalen. 

Elektriciteit Base in €/MWh                Elektriciteit Peak (8-20) in €/MWh

     

Gas TTF in €/MWh                           CO2 in €/ton

   

APX in €/MWh                                 LEBA in €/MWh

  

Brent Olie in $/BBL                         Kolen in $/MT

  

Bron: Nuon.nl MarktRapport.