Inzicht door locatiescan

Bedrijfsverplaatsing door ruilovereenkomst met provincie.

Tien jaar nadat de familie Westerlaken de eerste lijn op papier tekende voor het ontwerp van een nieuwe ligboxenstal, staan de eerste koeien in de stal. Weliswaar op een compleet nieuwe locatie. 
Jan de Groot, specialist vergunningen bij DLV Advies, en Rick Westerlaken, makelaar bij AgriTeam Makelaars, verzorgde de lange weg naar de realisatie van deze bedrijfsverplaatsing. 

Geboren en getogen

Peter Westerlaken was geboren en getogen op het oude melkveebedrijf in Midgraaf.  “Hier voelde ons gezin zich thuis”, steekt Peter van wal. “We zaten op een prachtige locatie met 50 hectare goed verkavelde grond. In de stal die mijn vader in 1970 liet bouwen hadden we 95 melkkoeien. Het was duidelijk dat deze stal aan vervanging toe was.” Met die gedachte werden in 2005 de eerste plannen gemaakt voor de realisatie van een nieuwe ligboxenstal. “Dit was gelijk het moment om verder na te denken over de toekomst.  De provincie kwam vanaf 1998 regelmatig met een voorstel, en nam net in deze periode ook weer contact met ons op over de uitkoop van ons bedrijf in verband met de natuurontwikkeling van het Pompveld. Tot aan 2009 heeft dit verder niet geleid tot hele concrete stappen.”

In 2009 kwam de familie in contact met Rick Westerlaken. Rick: “Ik heb met de familie Westerlaken, overigens geen familie van mij, gezocht naar geschikte locaties voor hun plannen. Ik ben bekend met deze omgeving en wist waar ik moest zoeken.” Toen er een geschikte locatie gevonden was werd Jan ingeschakeld. Samen met Rick ontwikkelde hij enkele jaren geleden een locatiescan. Bij de aankoop van een agrarisch bedrijf of perceel grond voor een bedrijfsverplaatsing, spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol bij de (on)mogelijkheden voor de toekomst. Niets is vervelender dan achteraf tot de ontdekking komen dat de gewenste plannen op de aangekochte locatie niet te realiseren zijn. De locatiescan die de heren hebben ontwikkeld in hun regio West-Brabant geeft een beeld van de verkoopbaarheid van een object of de haalbaarheid bij aankoop. “Dit is een groot voordeel in je ondernemingsplan en zorgt voor een positief signaal bij de beoordeling van de financieringsmogelijkheden bij de bank”, licht Jan toe. “Wij willen risico’s zoveel mogelijk tot een minimum beperken. Voorspelbaarheid is voor ons heel belangrijk. Ons gezamenlijke motto is dat wij streven naar een onherroepelijke vergunning met maximaal inzicht in de locatie, en geen verrassingen achteraf.” 

Maagdelijke landbouwgrond

Op de uiteindelijk beoogde locatie in Almkerk moest een stuk maagdelijke landbouwgrond omgezet worden in een bouwblok. Jan: “Hiervoor moesten twee gemeentes en één provincie meewerken. Het was de kracht om al deze partijen bij elkaar te krijgen en te zorgen voor een goede onderbouwing. Het was cruciaal om aan te tonen dat het vergunningstechnisch mogelijk was en er geen alternatieve bestaande locaties in de omgeving beschikbaar waren.”
Rick: ”Met de provincie moest er een ruilovereenkomst gesloten worden. De familie wilde geen risico lopen. Het bestaande bedrijf werd verkocht onder de ontbindende voorwaarden dat de nieuwe locatie met een onherroepelijke vergunning geleverd kon worden. In dit geval kon alleen de familie de overeenkomst nog ontbinden. Hiermee hadden we het risico afgedekt.”  

Ook organiseerde de heren een omgevingsdialoog. Hier werden de plannen van de familie met de omwonenden besproken. “Op de een of andere manier ging het plan hier pas echt leven voor ons”,  vertelt Peter. “We leerde de buurt kennen. Het gebied hier was vooral bekend met akkerbouw en niet met melkvee. Dat wij van plan zijn de koeien naar buiten te doen werd bijvoorbeeld ontzettend gewaardeerd.”

Steun nodig

Peter is blij met de ondersteuning van Jan en Rick. “We wilden niet persé weg op onze oude locatie. We hadden het goed daar. De steun van Jan en Rick hadden we echt nodig. Soms zagen we door de bomen het bos niet meer. We kwamen in een wereld die we niet kende, dat maakt je onzeker. We hebben echt wel op het punt gestaan om te stoppen met de verplaatsing, zij zorgden er wel voor dat we niet direct aan ons gevoel toegaven.” Pas toen de vergunning onherroepelijk was kwamen de emoties los bij de familie. “Tot het laatste moment kon het nog alle kanten op. Het was een lang traject, maar uiteindelijk is het een mooie kans geweest om alles nieuw te bouwen, dat beseffen we ons nu wel.”

De nieuwe locatie is inmiddels in bedrijf genomen. “We hopen nog iets te groeien, we hebben immers de benodigde vergunningen”, vertelt Peter trots.