Onderzaai mais telt niet meer als rustgewas op zand- en lössgrond
RVO heeft bevestigd dat onderzaai van een vanggewas bij mais niet langer wordt geaccepteerd als invulling van de rustgewasverplichting op zand- en lössgrond....
Lees verderHet boerenerf betreden en ondernemende veehouders op strategisch vlak adviseren is dagelijkse kost voor Adriaan Dubbeldam. "Naast mijn verantwoordelijkheid voor ons personeel en mijn managementtaken bij DLV Advies schuif ik regelmatig aan de keukentafel bij klanten. Om echt toegevoegde waarde te kunnen leveren met onafhankelijk advies, moet je met beide benen in de praktijk blijven staan. De adviesbehoefte van blijvers groeit, omdat hun vragen meestal complex zijn", start Adriaan het gesprek met Jos Thelosen van varkens.nl.
Adriaan Dubbeldam heeft op 1 januari 2025 het stokje overgenomen van Jos de Groot als directeur personeel binnen het directieteam van DLV Advies. Dit team bestaat verder uit algemeen directeur Harm Wientjes en commercieel directeur Marieke Louwes. "We blijven ons inzetten voor toekomstperspectief en het behoud van een duurzame agrarische sector, waarbij we agrarisch ondernemers ondersteunen bij de uitdagingen én kansen van de toekomst", zegt Adriaan. "Vooral mijn rol in het op gang brengen en houden van gebiedsprocessen, waarbij ook varkenshouders zijn betrokken, vergt veel aandacht. Veel ondernemers willen aan de slag met mestvergisting en zoeken naar een duurzame inpassing in hun omgeving. Juist dat strategische werk ligt mij goed", legt hij uit.
"Je moet echt volharden om te realiseren wat je voor ogen hebt. Soms duren vergunningstrajecten wel vijftien jaar voordat je de vruchten van je inspanningen kunt plukken. Bedrijfsontwikkeling vraagt om een lange adem."
"De landelijke beëindigingsregelingen voor veehouderijlocaties laten zeker hun sporen na. Maar daarna wordt het nog meer een omgevingskwestie. Op gunstige locaties ontstaat ruimte voor duurzame ontwikkeling en kan ingespeeld worden op dierenwelzijnseisen, die extra ruimte vragen. Op andere plekken zit alles op slot, en zullen bedrijven gaan extensiveren, verbreden of verdwijnen."
"De markt blijft bepalend. Varkenshouders kiezen een vleesconcept dat bij hun bedrijf past. De trend van schaalvergroting zal zich doorzetten, bijvoorbeeld door een extra locatie toe te voegen of nieuwe activiteiten, zoals vergisting. Dat vraagt meer arbeid, maar draagt bij aan een duurzaam verdienmodel."
"De krappe arbeidsmarkt dwingt ondernemers om anders naar werkverdeling en personeelsbeleid te kijken. In plaats van te zoeken naar die ene perfecte medewerker, kun je beter arbeid slimmer organiseren. Denk aan samenwerking met collega-boeren, personeel delen, deeltijdwerk aantrekkelijker maken of technologie inzetten om routinetaken te verlichten. Ook zij-instromers of mensen met een andere achtergrond kunnen met goede begeleiding veel waarde toevoegen."
"Ja, dat moet je als ondernemer eigenlijk wel zijn. Een bedrijfsleider goed aansturen betekent vaak dat je hem of haar een bepaalde mate van vrijheid moet geven. Je moet goed aanvoelen wat iemand nodig heeft. Hoe beter de communicatie en afstemming, hoe beter een bedrijfsleider en zijn team presteren."
"Denk goed na over hoe je als werkgever wilt overkomen en hoe je je bedrijf positioneert. Bouw aan een goede naam in je omgeving en wees actief met de branding van je bedrijf. Sociale media kunnen helpen om de juiste mensen te bereiken die graag voor je willen werken."
"Het zijn roerige tijden in de agrarische sector. Dat maakt het aantrekken van personeel lastig. Zorg dat je omgeving blij is met jou als betrokken ondernemer en goede werkgever met een net varkensbedrijf. Je bent niet alleen producent van varkensvlees, maar ook van duurzame energie of verwerker van coproducten uit de levensmiddelenindustrie. Wees daar trots op en onderneem samen met je omgeving. Betrek omwonenden bij je plannen."
"100 uur per week werken, zoals hun vaders vaak deden, is voor de meeste jongeren niet meer aan de orde. Ze zoeken bewust naar een betere werk-privébalans en zetten in op efficiëntie. Ze denken beter na over ideale looplijnen en maken gebruik van technieken en technologieën om processen beter te managen."
"Je bedoelt de eisen rondom dierenwelzijn, waarbij varkens natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen? Dat heeft zeker invloed. Werken met grotere groepen en vrijlopende kraamzeugen vraagt een andere manier van omgaan met dieren. Deskundige dierverzorgers worden steeds belangrijker. Tegelijkertijd moet er altijd een goede balans zijn tussen dierenwelzijn en veiligheid van de medewerkers. Dat betekent bijvoorbeeld grenzen stellen aan groepsgroottes."
"Het vergunningentraject komt langzaam los, onder andere dankzij doelsturing. Varkenshouders gaan oplossingen vinden voor het ruimtegebruik. Deze transitie zal vijf tot tien jaar duren. Wat moeilijker wordt, is het omgaan met het verbod op couperen van staarten. Dat blijft zoeken: kijken wat wel of niet werkt en steeds meer variabelen uitsluiten."
"De samenwerking tussen boeren en ketenpartners wordt beter. Het besef groeit dat je niet alles zelf opnieuw hoeft uit te vinden. Samen optrekken, kennis delen en van elkaar leren versnelt niet alleen de ontwikkeling, het verlaagt ook de faalkosten."
"Zeker. De adviesbehoefte neemt juist toe. Door complexe wet- en regelgeving én doordat ondernemers steeds vaker willen sparren over strategische keuzes. Mengvoerbedrijven scheiden steeds vaker verkoop en advies. Ook eenpitters willen onafhankelijk advies. Varkens blijven passen binnen de kringlooplandbouw van de toekomst."
Dit interview is afgenomen door Jos Thelosen van Varkens.nl. De foto is genomen door Koos Groenewold
RVO heeft bevestigd dat onderzaai van een vanggewas bij mais niet langer wordt geaccepteerd als invulling van de rustgewasverplichting op zand- en lössgrond....
Lees verderWie drijfmest zo goed mogelijk verdeelt tijdens het uitrijden, kan de benutting van mineralen en dus het rendement aanzienlijk verbeteren. Dat bleek onlangs...
Lees verder