Akkerbouwer Van Lin hergebruikt reststromen

Publicatiedatum: 12 augustus 2019

Akkerbouwer en loonwerker John van Lin droogt reststoffen uit de voedselproductie. “Ik doe het liefst iets wat anderen niet doen.” 

Akkerbouwer en loonwerker John van Lin in Afferden droogt reststoffen uit de aardappelverwerkende- en conservenindustrie. De gedroogde reststoffen zijn een grondstof voor huisdiervoeders. Van Lin heeft sinds begin dit jaar een speciale roermachinedroger. De droger verlaagt het gewicht en volume van de restanten tot 90% met een 50% lager stroomverbruik. De warmte wordt opgewekt met een houtkachel. 

DLV Advies heeft voor Van Lin succesvol de aanvraag voor een POP3- en een SDE-subsidie vervult. De SDE was aangevraagd voor de houtkachel. Projectleider Harm Wientjes: "Daarnaast is voor verschillende producten de beschikbaarheid, verwerkingsmogelijkheid en marktpotentie bepaald, en is het rendement van het verwerken van een aantal producten berekend." 

Boerderij interviewde Van Lin over zijn motivatie zich toe te leggen op het drogen van reststromen:

Waarom legt u zich vooral toe op het drogen van reststromen uit de levensmiddelenindustrie?

Van Lin: “Ik vind het onverantwoord als voedingsstoffen voor humane consumptie worden verwerkt in pet food. Juist de gedroogde reststoffen uit de levensmiddelenindustrie zijn uitermate geschikt hiervoor. Naast een stuk idealisme geeft zo’n project me een goed gevoel. Ik doe het liefst iets wat anderen niet doen. Mijn motto is: denken, doen, durven.”

Hoe bent u hiertoe gekomen?

“We drogen al jaren mais en granen. Begin deze eeuw zijn we gestart met groencompostering, in 2007 gevolgd door het opstoken van hout. De vrijkomende warmte was bestemd voor het drogen van de granen. We wilden deze warmte beter benutten. Zo begon het drogen van reststromen. Toen dat goed liep, zochten we naar een beter droogsysteem. Vorige zomer zijn we met onze eigen producten in Duitsland 2 weken met de Rhino-landbouwdroger gaan proefdraaien. Toen dit positief uitviel, hebben we besloten deze investering te doen. Sinds februari 2019 is deze in gebruik.”

Is het droogproces moeilijk?

“Ja, er komt heel wat bij kijken. Zo variëren de aardappelreststromen sterk per fabrikant. Het productieproces is van invloed op het drogen. We drogen ook bonen en wortelen. Een bijkomend voordeel is dat we hier in Afferden op een centrale plek zijn gevestigd tussen aardappelproduct-/fritesfabrikanten, conservenindustrie en wortelbedrijven. Verder drogen we ook natte restproducten van Duynie.”

Hoe werkt de Rhino-landbouwdroger?

“Twee roerders mengen continu de massa, zodat de hete lucht alles efficiënt droogt. De warmte komt van een kachel die we stoken met hout uit de groenvoorziening. Het rendement is 50% hoger dan bij een gangbare banddroger. De stroom wekken we op met zonnepanelen. Het proces is energieneutraal.”

Er komt ongetwijfeld veel bij kijken om zo iets nieuws te starten?

“Ja, je moet veel zelf uitzoeken. Zo was het vergunningentraject een lijdensweg. Essentieel is om de vergunningaanvraag zo breed mogelijk te formuleren, zodat je tijdens het ontwikkelproces aanpassingen kunt doorvoeren, zonder een nieuwe vergunning te moeten aanvragen. Een voordeel is dat we voor deze innovatieve investering een POP3-subsidie hebben ontvangen. Verder sluit deze activiteit aan op onze loonwerk- en akkerbouwactiviteiten. Zo beschikken we nu jaarrond over voldoende werk voor ons personeel. Dat geeft meer rust in het bedrijf.”

 

Ondersteuning met POP3

Wientjes heeft Van Lin geholpen in de realisatie van de drooginstallatie. "Met deze drooginstallatie heeft John van Lin een zeer innovatief systeem neergezet, waarmee hij allerlei verschillende restproducten kan drogen van verwerkingsprocessen uit de buurt. Denk hierbij aan reststromen uit de aardappelindustrie, cichorei of wortels. Door deze producten te drogen zijn ze bruikbaar voor de petfoodindustrie, met als resultaat een succesvolle opwaardering van reststromen. De bijbehorende kachel wordt gestookt met snoei- en afvalhout uit de buurt. Het proces is daarmee volledig gebaseerd op lokale reststromen, en helpt de omringende gemeenten ook nog eens van snoei- en afvalhout af te komen. Het is een mooi voorbeeld van een vooruitstrevende ondernemer die op een duurzame manier vooruit wil, de samenwerking opzoekt en hiermee een nieuw verdienmodel weet te realiseren. Dit laat als één van de vele voorbeelden weer zien hoe innovatief we al zijn als sector."

Lees ook onze klantervaring van Van Lin die wij eerder publiceerden over dit onderwerp.

    

Dit artikel is in aangepaste vorm verschenen op de website van Boerderij.

 

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Transitieperiode cruciaal voor melkkoeien

Een vlotte overgang naar een nieuwe lactatie is van vitaal belang voor melkkoeien. De transitieperiode, die begint ongeveer 45 dagen voor de verwachte...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar