Bijeenkomst 26 april: Elke boer kan zijn eigen reststromen verwerken

Publicatiedatum: 09 april 2018

Goede gewasopbrengsten houden, mineralen beter benutten en de bodemkwaliteit verbeteren. Het belang van organische stof, koolstof en humus daarbij wordt erkend. Wat werkt wel of niet om dit te verhogen? Op donderdag 26 april van 10.15 uur tot 15.00 uur organiseert DLV Advies een bijeenkomst hierover bij biologische melkveehouders Wim en John van den Hengel.

Boerderijcompostering: kijk en luister

Melkveehouder Wim van den Hengel uit Achterveld heeft jarenlange ervaring met het verhogen van organische stof op zijn percelen. Samen met zijn zoon John van den Hengel heeft Wim een biologisch melkveebedrijf met 24 ha (voornamelijk) zandgrond en 18 ha natuurgrasland van het Utrechts Natuurlandschap dat ze hooien. Sinds 2002 doen zij op het bedrijf aan boerderijcompostering. Ze maken compost op maat en hebben ervaring met het maken van Bokashi. 

Demonstratie compost en Bokashi

‘Elke boer moet zijn eigen reststromen kunnen verwerken’, dat is de visie van Wim van den Hengel. Hij ziet daarin mest als waardevolle grondstof en hij ziet compost en Bokashi als twee verschillende producten. De verschillen in structuur, reuk en strooibeeld worden tijdens de bijeenkomst op 26 april getoond.

Programma

10.15 Inloop met koffie
10.30 Welkom en presentatie ‘Organische stof opbouw op het melkveebedrijf’ door Wim van den Hengel
10.50 Presentatie ‘De bodem in balans’ door Eddo de Veer
11.10 Koffiepauze
11.20 Presentatie ‘Mogelijkheden met maaisel’ door Commonland
11.40 Vraaggesprek ‘Koolstof kringlopen’ door DLV Advies
12.00 Kijken uitrijden Compost en Bokashi en eventueel slootmaaisel door de loonwerker
12.30 Lunch
13.00 In drie groepen ronde over het erf:

  • Compost op maat
  • Mineralen op maat
  • Bokashi ervaringen

15.00 Afsluiting

Praktische informatie en aanmelden

De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 26 april 2018 van 10.15 uur tot 15.00 uur bij Boerderijcompostering Van den Hengel & Zn (adres: Hessenweg 112, 3791 PL Achterveld.). Er is voldoende parkeergelegenheid op het erf of in de wei. Deelname aan deze dag is gratis en inclusief lunch. Aanmelden voor deze dag is verplicht en kan via deze link.

Ik meld me aan voor de bijeenkomst

Dit is een activiteit georganiseerd vanuit het project 'Koolstof Kringlopen'. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Deelnemer aan deze bijeenkomst:

 

Snelle goedkeuring voor Renure als kunstmestvervanger noodzakelijk

Recente ontwikkelingen binnen de Europese Commissie brengen mogelijk een doorbraak voor de agrarische sector: het gebruik van bewerkte dierlijke mest als...

Lees verder

Praktische tips bij invullen Gecombineerde Opgave

Vorig jaar hebben we gezien dat de uitdagingen rondom de Gecombineerde Opgave aanzienlijk zijn toegenomen. De implementatie van het nieuwe Gemeenschappelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar