Live demo met workshops van Bemest op z’n Best

Publicatiedatum: 04 maart 2025

Vakmanschap is Meesterschap. Dat geldt voor bierbrouwen, maar ook voor graslandbemesting. Waar moet je op letten tijdens het bemesten? Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het instellen en onderhouden van bemestingsmachines? Wat is de zin of onzin van afdek- of toevoegmiddelen? Hoe zet je alternatieve meststoffen zoals Renure slim in? En…welke innovaties in bemestingsmachines komen er aan? Kom naar de live demo, laat je inspireren en fris je vakkennis op!

Vakkundig bemesten levert een hogere grasopbrengst en een kwalitatief betere kuil. Tegelijkertijd zorgt het voor lagere kunstmestkosten en minder ammoniakemissie. Een win-winsituatie dus. Tijdens deze middag vergaar je in twee korte workshops en een live demo de benodigde kennis en krijg je praktische tips.

  • Datum: do 6 maart 2025

  • Tijd: 12:30 tot 16:00 uur, incl. ontvangst met lunch

  • Locatie: Mts. Van Dijk-Stortelers, Beilervaart 44, 9411 VE, Beilen (DR)

Workshop: Slim omgaan met mest – van derogatie naar duurzame bemesting

DLV Advies gaat in op de impact van de afbouw van derogatie en welke stappen veehouders kunnen zetten om zich hierop voor te bereiden. Wat zijn de opties voor de inzet van alternatieve meststoffen zoals Renure, wat is praktische haalbaar op het bedrijf en hoe kun je binnen de nieuwe regelgeving een optimale bemesting realiseren?

Workshop: De meest gemaakte fouten in machineafstelling en onderhoud

Emissiearm drijfmest uitrijden kan al gauw 60 euro per hectare opleveren. Dat vergt vakmanschap, maar ook een goed afgestelde bemestingsmachine. Sjon de Leeuw van Bemest op z’n Best bespreekt de meest gemaakte fouten in afstelling en onderhoud en laat je zien hoe je dit eenvoudig aanpast voor een beter bemestingsresultaat.

Workshop: De zin en onzin van afdek- en toevoegmiddelen

Er zijn meer dan 30 afdek- en toevoegmiddelen voor mest op de markt. De werking varieert van chemisch, fysisch tot biologisch. Producenten claimen een betere stikstofwerking, minder stank, nitraatuitspoeling en ammoniakemissie of minder lachgas- en methaanemissie. Onderzoekers van WUR en NMI onderzochten in het kader van Bemest op z’n Best diverse middelen en vertellen wat kansrijke toepassingen zijn.

Demo: Vakmanschap en innovaties in graslandbemesting

Hoe zorg je met de huidige bemestingsmachines voor minder ammoniakemissie en meer grasopbrengst? Fris je vakmanschap op tijdens deze live demo van verschillende bemesters waar we het verschil laten zien tussen goed en slordig werk. Zowel met dikke drijfmest als verdunde mest bij tankwagens en slangaanvoer. We bekijken ook het effect op de zode bij stroken die eerder al zijn bemest. We demonstreren verschillende typen bemesters en innovatieve technieken die we op dit moment binnen Bemest op z’n Best onderzoeken. Herman Krebbers en Sjon de Leeuw nemen je mee in het veld.

Aanmelden

Deelname aan de demo’s inclusief lunch is gratis. Wel graag aanmelden via www.bemestopznbest.nl. Bij slechte weersomstandigheden kan het zijn dat we de demo verplaatsen of annuleren. De demo wordt georganiseerd m.m.v. Duurzaam Boeren Drenthe en DLV Advies.

Aanmelden

Bron: verantwoordeveehouderij.nl

Bemest op z'n Best in teken van verliezen derogatie

Verschillende typen bemesters werden 6 maart j.l. gedemonstreerd tijdens Bemest op z'n Best in het Drentse Beilen. De dag stond in het teken van het...

Lees verder

Podcast: Snel starten met bemesten

Het nieuwe grasgroeiseizoen is begonnen en daarmee start ook het bemestingsseizoen. In de nieuwste aflevering van de VeeteeltGRAS Podcast gaan Florus Pellikaan...

Lees verder

Meer nieuws