RVO bezoekt proefvelden Groen Fosfaat

Publicatiedatum: 04 oktober 2016

In Zeijen is het wachten op het moment dat de mais gehakseld wordt op de Groen Fosfaat velden. Optisch gezien ziet de mais er goed uit in vergelijk met de referentievelden. Het hakselen zal naar verwachting binnen nu en anderhalve week plaatsvinden. Tijdens het hakselen worden er opbrengstproeven gedaan. De resultaten van deze proeven verwacht DLV Advies uiterlijk begin december.

Groen Fosfaat is een all-in-one fosfaatmeststof uit dierlijke mest die is toegestaan op derogatiebedrijven. In juni zijn de eerste veldproeven met deze meststof ingezaaid. Er zijn drie varianten Groen Fosfaat toegediend: een standaard variant, een met extra bacteriën en een met humuszuren. Angela van der Sanden, projectmanager Groen Fosfaat van DLV Advies: “Als de proefresultaten naar wens zijn willen we volgend seizoen Groen Fosfaat in de markt zetten. Daarnaast bestuderen we ook de mogelijkheden voor ontwikkeling van Groen Fosfaat voor akkerbouwgewassen.” 

“Of we de vooraf geschatte meeropbrengst van 2 tot 6% halen is nog niet bekend. Optisch zijn er nu geen verschillen waarneembaar, we moeten de opbrengstproeven afwachten om hierop antwoord te kunnen geven,” voegt Albert-Jan Bos, specialist mest bij DLV Advies, toe. 

Groen Fosfaat is ontwikkeld door DLV Advies, MeMon en Eco Energy. Het ministerie van Economische zaken steunt deze innovatie middels een SBIR-opdracht. Enkele medewerkers vanuit RVO hebben een bezoek gebracht aan Op de Es, het proefbedrijf van Delphy waar de ‘Groen Fosfaat’ maisproef wordt uitgevoerd. Zij hebben de percelen mais waar Groen Fosfaat is toegediend bekeken. 

Voor meer informatie over het project Groen Fosfaat kunt u contact opnemen met Angela van der Sanden, projectaccountmanager, tel 06 53 38 53 23 / a.vandersanden@dlvadvies.nl of bekijk het dossier ‘Groen Fosfaat’ op de website van DLV Advies.

Snelle goedkeuring voor Renure als kunstmestvervanger noodzakelijk

Recente ontwikkelingen binnen de Europese Commissie brengen mogelijk een doorbraak voor de agrarische sector: het gebruik van bewerkte dierlijke mest als...

Lees verder

Praktische tips bij invullen Gecombineerde Opgave

Vorig jaar hebben we gezien dat de uitdagingen rondom de Gecombineerde Opgave aanzienlijk zijn toegenomen. De implementatie van het nieuwe Gemeenschappelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar