Sector en ketenpartijen aan zet bij doelsturing emissiereductie
‘Melkveehouderij moet een grotere (in)directe bijdrage leveren aan ontwikkelen hoogwaardige mestverwerking’. ‘Grondgebondenheid of totale...
Lees verderVeel Nederlanders trekken erop uit. Massaal gaan we naar het buitenland op vakantie. Wageningse onderzoekers waarschuwen: neem geen virus mee terug. Geen enkel virus, dus ook niet die de enkel- of meer-hoevigen kunnen besmetten.
Het coronavirus is uiteraard de meest besproken ziekmaker die we niet wensen binnen onze landsgrenzen. Met groen tot rood gekleurde topografische kaarten krijgen vakantiegangers dagelijks de stand van zaken rondom dit virus en adviezen om besmettingsgevaar in te dammen. Wat bijna niet ter sprake komt, is het binnenslepen van ongewenste dierziektes door vakantiegangers. Help zelf besmettelijke ziektes voorkomen en attendeer andere vakantiegangers op besmettingsgevaar zodra je dit signaleert.
Over de Afrikaanse varkenspest – een virus dat circuleert in sommige Europese en Aziatische landen – heeft de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) tips en informatie gepubliceerd. Dit gaat over één specifiek virus bij varkens, maar de richtlijnen zijn nagenoeg een-op-een over te nemen voor andere ziekteverwekkers bij varkens, kippen, geiten, paarden of koeien.
Advies om insleep van het virus te voorkomen:
Afbeelding van mogelijke manieren hoe Afrikaanse varkenspest meereist.
Denk naast het verspreiden van ziektes onder dieren ook aan het voorkomen van besmettingen op planten en gewassen. Er zijn vele vormen van schimmels, bacteriën en ook virussen die via naar huis kerende vakantiegangers meegenomen kunnen worden en in Nederland gewassen aantasten. Ook hiervoor luidt het advies om geen plantmateriaal, vruchten of gerelateerde producten mee te nemen.
Agrarische ondernemers die helemaal niet op vakantie gaan en de zomer thuis doorbrengen, kunnen deze informatie natuurlijk ook verspreiden onder kennissen en familie. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de gevaren en daarnaar handelen, hoe kleiner de kans dat het misgaat.
‘Melkveehouderij moet een grotere (in)directe bijdrage leveren aan ontwikkelen hoogwaardige mestverwerking’. ‘Grondgebondenheid of totale...
Lees verderVoor een duurzame voortzetting van de landbouw in Flevoland, is een slimme benutting van de bodem essentieel. Vanuit dit standpunt zijn melkveehouders...
Lees verder