Ander voer? Meer mest verwerken

Publicatiedatum: 26 oktober 2015

Voor het einde van het jaar moet aan de mestverwerkingsplicht voldaan worden. Om voor die tijd alles geregeld te hebben is het van belang snel een prognose te maken. Dit geldt in het bijzonder voor varkenshouders die van diercategorie en/of voersoort gewisseld zijn.

Afgelopen voorjaar zijn een aantal bedrijven gewisseld van beren naar borgen. Beren hebben een hogere fosfaatvastlegging als borgen. Tevens hebben borgen doorgaans ook een hoger voerverbruik. Dit betekent dat de afvoer van fosfaat lager wordt bij wisseling naar borgen en er meer fosfaat wordt aangevoerd. Daardoor moeten dat bedrijven die geswitcht zijn van beren naar borgen mogelijk extra mest afvoeren en verwerken. 

Voersoort beïnvloedt mestafvoer

Door het wisselen van voerleverancier (binnen of buiten Nederland) en/of voersoort verandert de voersamenstelling. Deze verschillen in voersamenstelling en grondstoffen geven doorgaans ook andere gehaltes van stikstof en fosfaat. Dit betekent ook een gewijzigde aanvoer van mineralen op bedrijfsniveau waardoor bedrijven mogelijk extra mest moeten afvoeren en verwerken. De hoeveelheid verwerkte mest moet op jaarbasis kloppen. Het is dus van belang tijdig een prognose te maken hoe de situatie voor u dit jaar is.

Soortelijk gewicht mestmonster

Bij het maken van de prognose moet er rekening mee gehouden worden dat er een verschil kan zijn tussen uw afvoer op basis van analyse-uitslagen en de geregistreerde afvoer bij RVO. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een wijziging bij de RVO waarbij mestmonsters met een te laag gewicht niet geaccepteerd worden door RVO. In die gevallen moet er gerekend worden met de forfaitaire gehaltes. 

Haal meer uit de bodem: gratis deelname aan BodemUP

DLV Advies nodigt agrarische ondernemers in de regio Oost uit deel te nemen aan het BodemUP project. Hiermee profiteren zij van een op maat gemaakt begeleidingstraject...

Lees verder

Nieuwe richtlijnen voor 4% invulling van niet-productieve grond

De overheid heeft recentelijk gedetailleerde richtlijnen vrijgegeven voor de invulling van de 4%-eis met stikstofbindende gewassen en/of vanggewassen (GLMC...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden