Bereken gevolgen fosfaatreductieplan

Publicatiedatum: 22 december 2016

Melkgeldregeling of toch de GVE-reductieregeling? Welke optie is het gunstigst om te voldoen aan het fosfaatreductieplan? Die vraag is te beantwoorden met het gratis rekenprogramma dat DLV Advies beschikbaar stelt.

Adviseurs van DLV Advies gebruiken het programma bij de klanten om in beeld te brengen wat voor ieders persoonlijke situatie de beste keuze is.

Fosfaatreductie op maat

Bij de groep veehouders die ten opzichte van 2015 weinig gegroeid is blijkt het zeer afhankelijk van de bedrijfssituatie welke optie het meest gunstig is. Herrold Lammertink: “Scherper selecteren in jongvee of iets extra selecteren in de koeien is al genoeg.” Hij adviseert wel dit zo snel mogelijk te doen. Toch ziet hij dit type bedrijven ook kiezen voor de melkreductieregeling: “Bedrijven met hoogproductieve koeien kunnen hun koeien behouden door in melkproductie per koe te zakken. Wat financieel het aantrekkelijkst is hangt onder andere af van de verwachte melkprijs bij je afnemer.”

Uitbreidingsplannen

Voor bedrijven die weinig gegroeid zijn maar nog wel uitbreidingsplannen hebben is meedoen aan de GVE-reductieregeling de eenvoudigste optie. Herrold: “Ze voeren nu extra koeien af en de groep vaarzen die klaar staat om in te stappen dient als vervanging van deze afgevoerde koeien. Om meer koeien te kunnen melken in 2018 moet dan trouwens alsnog vee gekocht worden. Het effect voor dit type bedrijven valt mee, met een iets hogere productie per koe wordt zelfs iets meer melk geleverd.”

Groeiers in de knel

Voor bedrijven die net gebouwd hebben voor 2015 en sindsdien fors hebben uitgebreid in koeien is het lastiger te voldoen aan het fosfaatreductieplan. Lammertink: “De nu extra aanwezige koeien ten opzichte van de peildatum, moeten weg of de productie per koe moet drastisch omlaag, om te kunnen voldoen aan het reductieplan. Voor deze veehouders is het effect dat 2017 opnieuw een lastig jaar wordt, ondanks een hogere verwachte melkprijs voor 2017.” 

Overbruggingsjaar 

Iedere ondernemer is zo op zoek naar zijn aanpak voor het overbruggingsjaar 2017. Bereken hier de gevolgen van de opties in uw situatie. Wilt u hierover doorpraten met een specialist? Onze adviseurs op het gebied van financieel management en mest staan graag voor u klaar.

Fosfaatreductieplan

Het fosfaatreductieplan nog eens nalezen? Klik hier.

Regen en eiwitgewassen verminderen stikstofbodemoverschot

Voor melkveehouders met grond in grondwaterbeschermingsgebieden is het behoud van waterkwaliteit essentieel. Het verminderen van het stikstofbodemoverschot...

Lees verder

Monomestvergisters in de varkenshouderij: interessant, maar uitdagend

Vanaf 2030 dient jaarlijks 1,6 miljard m3 groen gas in aardgas te worden gemengd. Dit biedt varkenshouders een interessant perspectief om monomestvergisting...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden