Bezichtiging unieke kraamstal op 28 oktober bij familie van Gerwe te Schaijk

Publicatiedatum: 14 oktober 2022

Zo’n anderhalf jaar geleden had Erwin van Kessel, projectleider bij DLV Advies, zijn eerste gesprek met Ton van Gerwe over de benodigde vergunningen voor het vervangen van de kraamstal. Het plan was om een nieuwe vrije uitloop kraamstal te gaan bouwen.

Inmiddels is de bouw een feit en nodigt familie van Gerwe alle geïnteresseerden dan ook uit voor de open dag op 28 oktober 2022. Iedereen is van harte welkom van 12.30 tot 17.30 uur op de Middelstraat 7 te Schaijk om de nieuwe kraamstal met vrije uitloop kraamhokken te komen bezichtigen.

Toekomstige vleesconcepten en welzijnseisen

Natuurlijk moest de stal voldoen aan het Brabantse beleid, maar niet alleen dat. Het was dan ook een bewuste keuze om al rekening te houden met te verwachtte nieuwe vleesconcepten en mogelijke welzijnseisen naar de toekomst toe. Dat maakte meteen dat renovatie afviel, onder andere vanwege de maatvoering, en er voor vervangende nieuwbouw gekozen is. Om daarnaast ook in aanmerking te komen voor de fiscale regelingen MIA en Vamil, diende de nieuwbouw ook te voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Hierbij dient een bedrijf punten te behalen op de maatlatten van ammoniak, dierenwelzijn, diergezondheid, klimaat, fijnstof, brandveiligheid en bedrijf & omgeving. Wanneer een stal aan de eisen voldoet en er voldoende punten voor heeft, krijgt het een ontwerpcertificaat MDV.

Vlot traject

Op vergunningengebied komt er heel wat kijken bij het bouwen van zo’n nieuwe stal. En omdat er sprake was van een strakke planning, zijn er qua vergunningsprocedure bewuste keuzes gemaakt. De van toepassing zijnde bouw- en milieuvergunningen werden aangevraagd en in een vlot traject had Erwin alle benodigde vergunningen geregeld. Na 14 weken viel de beschikking in de bus. Daarnaast heeft Harm van der Zanden, projectleider bij DLV Advies, het traject voor het MDV-certificaat en het toekennen van de MIA en Vamil regelingen bij deze bouw op zich genomen.

Een unieke kraamstal

Nu, een goed jaar later, is de realisatie een feit en wil de familie van Gerwe vol trots laten zien wat ze gerealiseerd hebben: een vrije uitloop kraamstal voor biggen en zeugen waarvan er nog niet veel in Nederland zijn. Een stal berekend op de toekomst en duurzaam in gebruik door onder andere een warmteterugwinning luchtwasser. Ook is de stal diervriendelijk gebouwd door rekening te houden met het dierenwelzijn.

Open dag

Graag nodigt familie van Gerwe alle geïnteresseerden dan ook uit voor de open dag op de Middelstraat 7 te Schaijk op 28 oktober 2022. Iedereen is van harte welkom van 12.30 tot 17.30 uur om de nieuwe kraamstal met vrije uitloop kraamhokken te komen bezichtigen. Er kan tevens kennis gemaakt worden met de verschillende bedrijven binnen het vakgebied die meegeholpen hebben met de totstandkoming van deze nieuwbouw. Ook DLV Advies zal aanwezig zijn om toelichting te geven op het uitgevoerde traject en om mogelijke andere vragen te beantwoorden.

Bekijk hier de uitnodiging

 

 

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden