Bijscholing weidecoaches roterend standweiden

Publicatiedatum: 09 mei 2017

De kennisbehoefte bij melkveehouders over weidegang is groot en weidecoaches voorzien daar voor een belangrijk deel in. Het is belangrijk dat de weidecoaches up to date blijven. Zelf doen ze nieuwe kennis op tijdens een herhalingscursus onder leiding van WUR-onderzoeker Bert Philipsen. Dit keer gingen zij specifiek in op het onderwerp roterend standweiden. De groep was te gast bij Hannie en Hielke de Rooij in Waddenoijen. VeeteeltGRAS TV heeft hier een item over gemaakt waarbij Sjoerd Roelofs, adviseur rundvee bij DLV Advies, geïnterviewd wordt.

Klik op de afbeeling om het item van VeeteeltGRAS TV te bekijken

2017 is een bijzonder jaar qua grasgroei. Afgelopen maand is er vroeg gestart met weiden, maar de grasgroei is niet overal even hoog. Zeker bij standweiden was het belangrijk om een tandje voorzichtiger te weiden en om bij te voeren. De bodemtemperatuur gaat nu weer omhoog. Volgens Bert Philipsen gaat de grasgroei voor de komende week weer positiever worden gezien de neerslag die verwacht wordt.

Weidecoaches

Sjoerd Roelofs, adviseur rundvee van DLV Advies én weidecoach, nam deel aan deze bijscholingsdag. Als weidecoach begeleidt hij melkveehouders die zijn blijven weiden. Hij probeert hen te helpen bij de optimalisatie van hun beweidingssystemen. Sinds 3 jaar begeleidt Sjoerd ook nieuwe weiders. Bij hen probeert hij met hen een systeem te kiezen wat bij de boer en hun bedrijf past en om dan het weiden zo goed mogelijk uit te voeren. 

Sjoerd: “Bij bedrijven die langer niet geweid hebben, zie je dat ze het vaak spannend vinden om weer te gaan weiden. Die spanning ligt meer bij de boer zelf, dan bij de veestapel. Je probeert als weidecoach die angst weg te nemen bij de boer. Meestal merk je dat het ook wel meevalt, mits de voorbereiding goed is.”

Roterend standweiden

Het roterend standweiden was het item dat centraal stond tijdens de bijscholing. Dit systeem is erg in trek in Nederland. Dit systeem kan een goede grasopname geven bij de koeien met een behoorlijke melkproductie eronder. Binnen roterend standweiden zijn verschillende varianten mogelijk. Voor Sjoerd werd er nu ook een nieuwe variant besproken. “Een nieuwe variant die ik nog niet zelf gezien had. Al doende leert men en probeer ik het in de praktijk weer in te zetten.”

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Transitieperiode cruciaal voor melkkoeien

Een vlotte overgang naar een nieuwe lactatie is van vitaal belang voor melkkoeien. De transitieperiode, die begint ongeveer 45 dagen voor de verwachte...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden