Blog: zelfsturende stal

Publicatiedatum: 03 september 2019

Meetgegevens op zich hebben geen commerciële waarde. Dit krijgen ze pas als er iets mee gedaan kan worden, door ze te delen met ander agrarische ondernemers en/of er mee te sturen in de stal. De voorwaarde daarvoor is in de eerste plaats dat de data meetwaarden accuraat weergeven.

Via een draadloos netwerk kun je tegenwoordig makkelijk elke paar minuten data online zichtbaar krijgen op een online dashboard, dat is in te zien via software op de computer. Dat heeft echter alleen zin als de meetwaarden kloppen. Voor de concentraties van temperatuur en kooldioxide in de afdeling gaat dat bij oordeelkundig gebruik meestal goed. Maar voor ammoniak wordt het al lastiger, zeker bij lage concentraties. Mede daardoor is het nog lastiger om de effectiviteit van een luchtwasser continu te meten. Als de meetwaarden echter kloppen, wordt het delen van data pas interessant.

Benchmark stalklimaat

Ondernemers zijn nieuwsgierig naar actuele meetwaarden, ze geven immers inzicht in bijvoorbeeld het stalklimaat. Als men eenmaal weet hoe men het doet, is de logische vervolgvraag die direct daarop wordt gesteld: “Hoe doe ik het in vergelijking met mijn collega’s?” Door data te delen wordt het vergelijken met collega’s mogelijk. Dat biedt grote voordelen, want het kan inzicht bieden op welke gebieden er nog een uitdaging voor de ondernemer ligt.

Mestschuif aansturen met ammoniaksensor

Met het sturen van data is het technisch gezien geen probleem om procesapparatuur te laten aansturen door sensoren die elke paar minuten meten. Het gebeurt nu al dat de frequentie van de mestschuif wordt aangestuurd door een ammoniaksensor die, boven een bepaalde concentratie, aangeeft dat de schuif de eerstvolgende vijftien minuten moet schuiven.
Het aansturen van klimaatapparatuur, zoals sensoren die CO2 en temperatuur meten, is vooralsnog echter een brug te ver. Dat kan pas als we voor de klimaatomstandigheden in een stal exact weten binnen welke grenzen de metingen van bijvoorbeeld CO2 en temperatuur mogen zijn én als we het risico op niet-functionerende apparatuur kunnen uitsluiten. Het zal nog wel even duren voordat de zelfsturende stal er is.

Dit blog van Gé Backus van Connecting Agri & Food is verschenen op varkens.nl.

Sterke daling stikstofbodemoverschot in 2023

“Het stikstofoverschot op de bodembalans dient als richtlijn in het streven naar lagere nitraatconcentraties in het grondwater en betere benutting...

Lees verder

Subsidie behoud grasland gaat op 15 juli open

Voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie is er de komende jaren de subsidie behoud grasland beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld om het aantrekkelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden